Cosmote: το πρώτο Campus Network μέσω δικτύου κινητής στην ΕλλάδαΤο πρώτο ιδιωτικό δίκτυο στην Ελλάδα με υποδομή κινητής τηλεφωνίας σχεδίασε και εγκατέστησε η COSMOTE σε συνεργασία με την Ericsson, για το πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων της Calpak στο Λουτράκι.

Στόχος της πρωτοποριακής αυτής τεχνολογικής λύσης είναι η αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας στις διεθνείς αγορές.


Το campus network με χρήση δικτύου κινητής υπερέχει σε ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς επιτρέπει την αξιοποίηση συγκεκριμένου φάσματος, αποδίδοντας κορυφαία ποιότητα και αξιοπιστία χωρίς παρεμβολές.


Υποστηρίζει την πλήρη κινητικότητα ανθρώπων και μηχανών εντός και εκτός του εργοστασίου, ενώ παρέχει απόλυτη ευελιξία σε κάθε μελλοντική αναδιάταξη των γραμμών παραγωγής.


Αποτελεί μια καινοτόμο τεχνολογική λύση συνδεσιμότητας που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων στη χώρα.


Μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς βιομηχανιών «Industry 4.0» και της «έξυπνης» παραγωγής αλλά και σημαντικών κλάδων όπως ο τουρισμός, τα logistics, οι μεταφορές και η διαχείριση υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια).


Το μέλλον των campus networks είναι το 5G, καθώς με σχεδόν μηδενική χρονοκαθυστέρηση και πολύ υψηλή χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση ακόμη πιο εξελιγμένων εφαρμογών σε βιομηχανικό περιβάλλον, προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και του συνόλου των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας.
Φτιάχνοντας το εργοστάσιο του μέλλοντος με την τεχνολογία


Σε ό,τι αφορά το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Calpak, η COSMOTE σχεδίασε και υλοποίησε ένα πρωτοποριακό ιδιωτικό δίκτυο κινητών επικοινωνιών με εξοπλισμό της Ericsson, και φροντίζει για την ορθή του λειτουργία.


Το δίκτυο αυτό είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Calpak, παρούσες και μελλοντικές.


Η COSMOTE ανέλαβε επιπλέον την ενσωμάτωση στο δίκτυο τόσο των συνδεδεμένων ρομποτικών μηχανημάτων της Gizelis Robotics, όσο και της πλατφόρμας καινοτόμων εφαρμογών Industrial IoT (IIoT) και Αugmented Reality (AR) της εταιρείας PTC.
Με τη χρήση αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης και διαδικασιών Ανάλυσης Δεδομένων συλλέγονται και αξιοποιούνται κρίσιμα δεδομένα που παράγονται από τους ρομποτικούς μηχανισμούς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.


Επιπλέον, μέσω των εφαρμογών, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της παραγωγής από οπουδήποτε, εισαγωγής διαδικασιών προληπτικής συντήρησης, αλλά και απομακρυσμένης τεχνικής καθοδήγησης για θέματα βλαβών ή συντήρησης.


Το ολοκληρωμένο αυτό οικοσύστημα αυτοματοποίησης της παραγωγής, δίνει τη δυνατότητα στην Calpak να αυξήσει την παραγωγή και να βελτιστοποιεί συνεχώς την ποιότητά της, επιτυγχάνοντας παράλληλα λιγότερες διακοπές στη λειτουργία της και χαμηλότερο κόστος.


«Είναι στα γονίδια της Calpak η τάση για εξέλιξη και συνεχή βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και των προϊόντων της. Για τον λόγο αυτό επενδύουμε με ενθουσιασμό, σε συνεργασία με την Ericsson, την COSMOTE και την Gizelis Robotics, με στόχο τη συμμετοχή μας στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Με υπερηφάνεια και πάθος μετατρέπουμε το εργοστάσιό μας στο πρώτο smart factory της Ελλάδας που χρησιμοποιεί ιδιωτικό δίκτυο κινητής, ευελπιστώντας να παρακινήσουμε και άλλες Ελληνικές εταιρείες στον δρόμο αυτό. Το σημαντικό αυτό βήμα εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειάς μας να δώσουμε περισσότερη αξία στα προϊόντα μας προς όφελος των πελατών μας, και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας εντός και εκτός συνόρων», δήλωσε ο CEO της Calpak, Κωστής Κωνσταντινίδης.


«Στην COSMOTE διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να παρέχουμε στις επιχειρήσεις καινοτόμες λύσεις που οδηγούν στον ταχύτερο ψηφιακό τους μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και, κατά συνέπεια, στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με την υλοποίηση σύνθετων έργων τεχνολογίας, όπως το πρώτο campus network στην Ελλάδα με υποδομή κινητής, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι οδηγούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις. Με σύμμαχό μας την τεχνολογία και τις απεριόριστες δυνατότητες που φέρνει το 5G, θα δημιουργήσουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους», σημείωσε ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, Γρηγόρης Χριστόπουλος.