16 χρόνια Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας

Φέτος συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από την απώλεια του Πάνου Μυλωνά… Μια απώλεια που μέσα σε αυτά τα 16 χρόνια έγινε δύναμη, αγώνας και στόχευση για να βελτιωθεί η κατάσταση στους δρόμους της χώρας. Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» τιμά τη μνήμη μέσα από συλλογικές προσπάθειες και συντονισμένες ενέργειες για την οδική ασφάλεια όλων.

Ένας αγώνας για να ευαισθητοποιηθούν οι οδηγοί, να αποκτήσουν παιδεία οι νέοι και στο «τέλος της ημέρας» να προστατευτούν ζωές ώστε κανείς να μην βιώσει την απώλεια αγαπημένων ανθρώπων.


Η δημιουργία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» πριν από 16 χρόνια και το μέχρι τώρα έργο του αναγνωρίστηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, έχοντας διακριθεί από κορυφαίους Οργανισμούς στον κόσμο όπως ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (που έχει βραβεύσει το Ινστιτούτο με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη), τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council), τη Σουηδική Κυβέρνηση και άλλους σπουδαίους Οργανισμούς.


Όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται ακατάπαυστα, 16 χρόνια τώρα, με τη βοήθεια των υποστηρικτών του, της πολιτείας, των χορηγών αλλά πάνω απ’ όλα των εθελοντών του Ινστιτούτου, έχουν συμβάλει την τελευταία δεκαετία στη μείωση κατά 54% των θανατηφόρων τροχαίων και κατά 63% των σοβαρών τραυματισμών και συνεχίζουν, με αφοσίωση, για τη βελτίωση των συνθηκών της Οδικής Ασφάλειας.


Για τους λόγους αυτούς διοργανώνεται την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, μια Επετειακή Εκδήλωση, στο ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αίθουσα Φάρος), ανανεώνοντας τη δέσμευσή του στον αγώνα «για έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα».


Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας και αποτελεί συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής.


Με την παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας μας την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μεταξύ άλλων και προσωπικότητες διεθνούς κύρους, προσκεκλημένοι του Ινστιτούτου, όπως ο Jean Todt, εντεταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια και πρόεδρος της FIA (Fédération Internationale de l' Automobile), o Antonio Avenoso, Executive Director ETSC (European Transport Safety Council), ο Michael Woodford, Executive Chairman του Safer Roads Foundation (SRF), και ο Prof. Claes Tingvall, ο «εμπνευστής» της προσέγγισης Vision Zero - Vision Zero & Sustainable Development.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απονεμηθούν το Βραβείο του Τροχονόμου της Χρονιάς με ενεργό συμβολή στην πρόληψη των τροχαίων συμβάντων και το Βραβείο του Εθελοντή της Χρονιάς με σημαντική συμβολή στο έργο του Ινστιτούτου.