Χωρίς καραντίνα θα μπαίνουν στη χώρα οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί ταξιδιώτες


Χωρίς την 7ήμερη καραντίνα θα μπαίνουν στη χώρα μας οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από το Ισραήλ σύμφωνα με νέα notam, την οποία εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με νέα notam, από την ΥΠΑ, οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από το Ισραήλ που θα έρχονται στη χώρα μας από σήμερα δεν θα παραμένουν σε 7ήμερη καραντίνα.


Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη εφαρμογή του πράσινου-ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα πρέπει οι ταξιδιώτες να φέρουν μαζί τους μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα και να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.


H αεροπορική οδηγία ισχύει ήδη από σήμερα, Πέμπτη, 25 Μαρτίου και έχει διάρκεια έως την Δευτέρα, 5 Απριλίου, κι ώρα 06:00 το πρωί.


Το πιστοποιητικό εμβολιασμού των επισκεπτών από το Ισραήλ θα πρέπει να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή και να είναι μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα.


Οι προϋποθέσεις:


-Θα πρέπει να έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους και


- Θα πρέπει να έχουν αρνητική διάγνωση για κορωνοϊό μετά από εργαστηριακό έλεγχο με PCR τεστ το οποίο θα έχει διενεργηθεί είτε με στοματοφαρυγγικό είτε με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα εντός 72 ωρών πριν φτάσουν στην Ελλάδα.


Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων και να επιδεικνύεται στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.


Οι ταξιδιώτες, μόνιμοι κάτοικοι από το Ισραήλ, που θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό των 7 ημερών που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αφιχθέντες από το εξωτερικό αλλά και για τους αφιχθέντες από το Ισραήλ που δεν έχουν εμβολιαστεί.


Υπενθυμίζεται πως όλοι οι επιβάτες των πτήσεων από το εξωτερικό εκτός της 7ημερης καραντίνας θα πρέπει να έχουν κάνει προχωρήσει και σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο κατά την άφιξη με βάση τη φόρμα PLF.


Για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προβλέπεται υποχρεωτικό τεστ κατά την άφιξη σε ελληνικό αεροδρόμιο.


Για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ισχύει ότι προκειμένου να βγουν από την καραντίνα θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο.


Σε ισχύ είναι και η notam η οποία πως όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους.