ΤΡΑΜ: βλάβες και προβλήματα στη λειτουργία του δικτύου


Με τον τίτλο «Φτάνει πια» το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας την ηγεσία του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να ενσκήψει στα προβλήματα που παρουσιάζει το σύνολο της γραμμής, τόσο στο Σύστημα της Νέας Τηλεματικής όσο και στους φωτεινούς σηματοδότες, καθώς η μη επίλυσή τους ενέχει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες.

Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να αντιμετωπίσει άμεσα μία σειρά από προβλήματα που παρουσιάζει το σύνολο του δικτύου καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ασφάλειας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί καθημερινά τη γραμμή του ΤΡΑΜ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Σ.Η.Τ.Α.

Έχουν περάσει σχεδόν 2,5 χρόνια από την στιγμή που τοποθετήθηκε εν μια νυκτί το σύστημα της Νέας Τηλεματικής στους συρμούς της γραμμής ΤΡΑΜ και σχεδόν 10 μήνες από την επαναλειτουργία του Τερματικού Συντάγματος με νέα σηματοδότηση.


Από την αρχή της τοποθέτησης των δυο συστημάτων και όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα, το μόνο που παρατηρεί κανείς στο δίκτυο του ΤΡΑΜ είναι καθημερινές δυσλειτουργίες, βλάβες και προβλήματα που δυστυχώς επιτρέπουν τους συρμούς του ΤΡΑΜ να λειτουργούν με τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια ασφάλειας .


Το σύστημα της «Νέας Τηλεματικής» βγαίνει εκτός λειτουργίας, οι συρμοί είναι «αόρατοι», δεν στέλνει ζήτηση προτεραιότητας στους φωτεινούς σηματοδότες του δικτύου του Τραμ, δίνει λάθος κατευθύνσεις στους μηχανισμούς αλλαγών στον τροχιόδρομο, το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας της γραμμής ΤΡΑΜ μένει αρκετές ώρες «τυφλό» χωρίς να μπορεί να συντονίσει την οποιαδήποτε ενέργεια και τέλος να υπάρχει παραπληροφόρηση των επιβατών από τους πίνακες ενημέρωσης στις στάσεις.


Το σύστημα που τοποθετήθηκε για την σηματοδότηση του τερματικού Συντάγματος, έχει παθογένειες που ξεκινάνε από την εκπόνηση της αρχικής μελέτης, μέχρι και την σημερινή λειτουργία.


Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση δεν λήφθηκαν υπόψη από την αρχή, οι πραγματικές ανάγκες της γραμμής ΤΡΑΜ αλλά ούτε και η υπάρχουσα λειτουργία στους υπολοίπους τερματικούς σταθμούς, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προσχέδιο για τον νέο αυτόν τερματικό.


Έναν τερματικό σταθμό που για να μπει ένας συρμός και να αναχωρήσει, θέλει τον τριπλάσιο χρόνο απ ότι παλαιότερα, που το σύστημα σηματοδότησης βγαίνει εκτός λειτουργίας καθημερινά με τους όποιους κινδύνους να ελλοχεύουν για την ασφάλεια των επιβατών αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.


Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται να βάλει το επονομαζόμενο «Πράσινο κύμα» που σχεδόν σε όλο το δίκτυο της Γραμμής ΤΡΑΜ έχει γίνει Κόκκινο.


Οι μελέτες που εφαρμόζονται στους ρυθμιστές κυκλοφορίας (φανάρια), ειδικά μετά την αλλαγή τους σε LED, έχουν τέτοιες αποκλίσεις από τις πραγματικές ανάγκες του δρομολογίου, που απαιτείται άμεση διόρθωση, με στόχο την απόδοση προτεραιότητας κατά την διέλευση των συρμών ΤΡΑΜ αλλά και μείωση του συνολικού χρόνου του δρομολογίου.


Όλο αυτό το διάστημα και με τα τόσο σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στο δίκτυο της γραμμής ΤΡΑΜ λόγω της προβληματικής λειτουργίας της Νέας Τηλεματικής, του τερματικού του Συντάγματος και των αποκλίσεων των ρυθμιστών κυκλοφορίας, οι Ηλεκτροδηγοί Τραμ και οι εργαζόμενοι στην Λειτουργία (Επιθεωρητές Λειτουργίας, Κέντρο Έλεγχου, Επόπτες Συρμών) προσπαθούν με υπεράνθρωπες προσπάθειες, βασιζόμενοι στο φιλότιμο τους, να βγάλουν εις πέρας το δύσκολο συγκοινωνιακό έργο, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια .


Παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές διαμαρτυρίας, εξώδικα, στάσεις εργασίας, δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα, καμία ορατή βελτίωση στο δίκτυο της γραμμής ΤΡΑΜ και οποίες ενέργειες ξεκίνησαν για αποκατάσταση των προβλημάτων μετά από λίγο διάστημα σταμάτησαν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.


Βλέποντας παράλληλα την επικείμενη επέκταση της γραμμής στο Πειραιά να πλησιάζει, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την επίλυση αυτών των σοβαρών προβλημάτων και αναμένουμε από την διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. και της Αττικό Μετρό να συνεχίσουν τις εργασίες που είχαν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, αλλά σταμάτησαν χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα .


Καλούμε την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, την ύστατη αυτή στιγμή, να ενσκήψει πάνω από το ταλαιπωρημένο δίκτυο της γραμμής ΤΡΑΜ και να λύσει τα σοβαρά αυτά προβλήματα, πριν ξεκινήσει η λειτουργία της γραμμής στο Πειραιά.


Τέλος να ζητήσουμε συγνώμη από τους επιβάτες της πρωτεύουσας για την όποια ταλαιπωρία δημιουργηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην γραμμή ΤΡΑΜ.