Το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού στην Π.Ε.Δ.Κ.


Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού το οποίο παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, σε διαδικτυακή συνεδρίαση, υιοθέτησε η Παγκόσμια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε ο Χάρης Θεοχάρης, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ, σε διαδικτυακή συνεδρίαση, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας.


Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η επανέναρξη του παγκόσμιου τουρισμού για το 2021.


Σε 4 άξονες το σχέδιο δράσης της Ελλάδας για τον τουρισμό


- Την επανεκκίνηση του ασφαλούς διασυνοριακού ταξιδιού,

- Την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών,

- Την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου,

- Τη στήριξη της εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.


Οι προτάσεις του Χάρη Θεοχάρη εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. και πλέον αποτελούν τις συστάσεις του προς τα μέλη του.


«Η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας, ή αλλιώς τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19, θα εξασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών.


Η Ευρώπη υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και προχωρά με την εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο θα συμβάλλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και στη συνακόλουθη ενίσχυση του τουρισμού», επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.


Παροχή ρευστότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις


«Στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη της τεχνικής ομάδας της Π.Ε.Δ.Κ. συμφωνούν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η εφαρμογή προγραμμάτων ρευστότητας, για την υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης των ευάλωτων τουριστικών επιχειρήσεων.


Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα επιδοτούμενα δάνεια, σε εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που προτάσσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.


Διασφάλιση εργασιακού μέλλοντος


«Η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού εγγυώνται την τεχνολογική μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων.


Κατ' αυτό τον τρόπο γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές.


Η δωρεάν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης, με την υποστήριξη ψηφιακών πλατφορμών, όπως αυτά που προσφέρει η Ακαδημία του Π.Ο.Τ. για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο υπουργός σχετικά με τη στήριξη της εργασίας.


Στοίχημα η εμπιστοσύνη των τουριστών


Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε πως είναι πρωτεύουσας σημασίας το να γνωρίζουν οι τουρίστες με σαφήνεια τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφάλειας σε κάθε προορισμό, καθώς και τα δικαιώματά τους για πιθανές ακυρώσεις ή επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού τους.


Στη συνεδρίαση μετείχαν με παρεμβάσεις τους ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Ζουράμπ Πολολικασβίλι, υπουργοί Τουρισμού από όλο τον κόσμο, στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.


Μεταξύ των οργανισμών ήταν ο ΠΟΥ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυσιπλοΐας αλλά κι άλλοι φορείς.