Το αεροδρόμιο των Κυθήρων γιορτάζει τα 50 του χρόνια


Το αεροδρόμιο των Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» γιορτάζει τα 50 χρόνια λειτουργίας του.

Το αεροδρόμιο Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας.


Στις 20 Δεκεμβρίου 1971 πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσγείωση στον τότε χωμάτινο διάδρομο, του θρυλικού Skyvan της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, “Νήσος Μύκονος», με νηολόγιο SX-BBN.


Οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων, με πρωτοβουλία του αερολιμενάρχη, Σταύρου Παϊζάνου, και με τη συνεργασία του δήμου Κυθήρων, αλλά και με χορηγίες τοπικών φορέων και ξενοδόχων του νησιού, πραγματοποιήθηκαν σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ αυτών δωρεάν πτήσεις για κατοίκους του νησιού με αεροπλάνο της Γενικής Αεροπορίας (παράλληλα με επετειακό Fly In της AOPA Hellas 28/08 έως 2/09).


Στα πλαίσια του επετειακού «Fly In» της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛ.Α.Ο) έγιναν πτήσεις με αερόστατο, πτήσεις με αλεξίπτωτο ελεύθερης πτώσης (skydiving), με αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente), με αετό βουνού, (όλα με συμμετοχή κοινού), παράλληλα με το «ALEXANDER ONASSIS AIR SHOW 2021» και διεξήχθηκαν με εξαιρετική επιτυχία, με την συμμετοχή 110 αεραθλητών της ΕΛ. Α. Ο, από 7 διαφορετικά αεραθλήματα και 32 αεροπλάνα (16 έως 19 Σεπτεμβρίου).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση δραστηριοτήτων αερομοντελισμού σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων και οι πτήσεις αερομοντελισμού.Το κοινό προσήλθε στον αερολιμένα, τηρώντας αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την πανδημία, απόλαυσε το «Air Show» και τους αγώνες αερομοντελισμού και αεροπλάνων, υπερελαφρών, ελαφρών και της Γενικής Αεροπορίας.


Επίσης πραγματοποιήθηκε και συναυλία του Χρήστου Θηβαίου και του συγκροτήματος του στον Αβλέμωνα Κυθήρων.


Το κλείσιμο των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ανήμερα των γενεθλίων του αερολιμένα την 20ηΔεκεμβρίου 2021.


Στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς έχουν τοποθετηθεί αναρτήσεις με παραστάσεις και με θεματολογία τα 50 ΧΡΟΝΙΑ – ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ του αεροδρομίου.


Ο Διοικητής της ΥΠΑ, Γεώργιος Ι. Δριτσάκος, παρέστη στην τελετή λήξης του «ALEXANDER ONASSIS AIRSHOW 2021», στον χώρο του αεροδρομίου.Τα έργα αναβάθμισης του αερολιμένα

Οι εορταστικές εκδηλώσεις αδιάλειπτης λειτουργίας του αεροδρομίου των Κυθήρων, συνέπεσαν με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής.


- Αντικατάσταση της κεντρικής μονάδας κλιματισμού,

- Αντηλιακές μεμβράνες βιοκλιματικής αναβάθμισης του πύργου ελέγχου,

- Αναβαθμισμένο αμαξοστάσιο Πυροσβεστικών Οχημάτων,

- Συντήρηση των προσόψεων και της κεντρικής αίθουσας,

- Δημιουργία 300 επιπλέον τετραγωνικών μέτρων κλειστών χώρων, από αντίστοιχους ημιυπαίθριους και άλλες απαραίτητες εργασίες για την λειτουργικότητα του κτιρίου του αεροσταθμού,


Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων άγγιξε τις 250.000 ευρώ.


Μια ακόμα ξεχωριστή διάκριση για το αεροδρόμιο Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» είναι ότι αποτελεί το φιλικότερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα και το δεύτερο φιλικότερο στην Ευρώπη για την Γενική Αεροπορία, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από την AOPA Hellas, η οποία απένειμε και ειδική βράβευση στους υπευθύνους του αερολιμένα.

Όσον αφορά την αεροπορική κίνηση στο αεροδρόμιο Κυθήρων φέτος έχουν διακινηθεί (αφίξεις /αναχωρήσεις) 17.058 επιβάτες το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021.


Η καλύτερη χρονιά από πλευράς επιβατικής κίνησης του αερολιμένα ήταν το 2019 όπου το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου είχαν διακινηθεί 39.584 επιβάτες.