Τουρισμός και μικρομεσαίες στη μετά covid εποχή


Οι ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου μέσα στις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, οι προοπτικές στη μετά Covid-19 εποχή, το νέο τουριστικό μοντέλο που διαμορφώνεται, καθώς και η στρατηγική της Ελλάδας και της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου με θέμα «Τουρισμός και ΜμΕ μετά την Covid-19».

Οι ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου μέσα στις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία , οι προοπτικές στη μετά Covid-19 εποχή , το νέο τουριστικό μοντέλο που διαμορφώνεται, καθώς και ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου με θέμα «Τουρισμός και ΜμΕ μετά την Covid-19» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στη Ρόδο.


Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης από την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος ( ΓΣΕΒΕΕ) , τη Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις τοποθετήσεις τους οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν εκτενώς στις νέες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία στις ΜμΕ του τουρισμού, τόσο σε επίπεδο στήριξης μέσω στοχευμένων χρηματοδοτήσεων και στρατηγικών καθώς και στην ανάγκη μιας επικαιροποίησης των εθνικών και Ευρωπαϊκών πολιτικών.


Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο εισηγητής ΕΟΚΕ Παναγιώτη Γκόφας ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (KEEE), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας, Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Ιωάννης Πάππου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης. ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης, ο αντιπρόεδρος Οικονομικών ΣΕΤΕ Εμμανουήλ Γιαννούλης , ο εκπρόσωπος ΓΣΕΕ και πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, ο πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου, Νικόλαος Τσούλλος, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου, Παναγιώτης Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Κωνσταντίνος Σπανός και ο πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου, Ιωάννης Κλούβας.


Στις εργασίες του συνεδρίου από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Αθανάσιος Νικολόπουλος.


Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης διεξήχθει ανοιχτός διάλογος με θέμα την επίδραση της πανδημίας στις ΜΜΕ και στον Τουρισμό στις Μεσογειακές χώρες στην οποία τοποθετήθηκαν ο εκπρόσωπος προέδρου ΕΟΚΕ, Δημήτρης Δημητριάδης , η εισηγήτρια ΕΟΚΕ για τις Γνωμοδοτήσεις ΜΜΕ, Milena Angelova και ο εμπειρογνώμονας στη Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για τον Τουρισμό, Claudio Cappellini.


Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της απόκρισης πολιτικής της ΕΕ για την αποτελεσματική μετάβαση μετά την Covid στον κλάδο του τουρισμού και η οπτική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον Τουρισμό και στις Μεταφορές.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου έγινε συνάντηση της Ομάδας Μελέτης ΕΟΚΕ, σε κλειστή συνεδρίαση αποκλειστικά για μέλη Ομάδας Μελέτης .Αφορμή για την ακρόαση της ΕΟΚΕ ήταν το σχέδιο γνωμοδότησης που διαμορφώνεται (εισηγητής είναι ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ στην ΕΟΚΕ, Παναγιώτης Γκόφας), έτσι ώστε οι εργασίες του συνεδρίου να συνδράμουν στο τελικό κείμενο που θα συμβάλλει στην επαναπροσέγγιση των πολιτικών και θα συνεισφέρει καίρια στον κοινωνικό διάλογο.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο υπήρξε σημαντική εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Κοινοβουλίου, της ΕΟΚΕ καθώς και Ευρωπαϊκών κι Εθνικών Οργανώσεων.