top of page

«Τουρίστες και καταλύματα»: το δεύτερο μέρος της έρευνας για το άνοιγμα του τουρισμού


Η Ελλάδα προετοιμάζεται για το άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω μιας ιδιαίτερα ανασφαλούς περιόδου λόγω της υγειονομικής κρίσης. Οι μεγάλοι tour operators συμμορφώνονται με τα πρωτόκολλα που θέτουν οι χώρες υποδοχής; Στην έρευνα του moveo.gr μίλησαν όσοι εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας.

Οι tour operators για τους εμβολιασμούς

Η γερμανική TUI, ένας κολοσσός ανάμεσα στους tour operators παγκοσμίως, μίλησε στο moveo.gr για τους εμβολιασμούς αλλά και τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται για την επανεκκίνηση του ταξιδιού το καλοκαίρι του 2021.«Γενικά πιστεύουμε ότι όσο περισσότερα άτομα θα εμβολιαστούν στην Ευρώπη, ειδικά οι ομάδες υψηλού κινδύνου, τόσο περισσότερο θα μπορούν να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τόσο περισσότεροι θα κάνουν διακοπές», δήλωσε ο Βαγγέλης Γεωργίου, υπεύθυνος επικοινωνίας της TUI Group Νότιας Ευρώπης.


«Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούμε και συμμορφωνόμαστε με τις αποφάσεις και τους κανονισμούς των κρατικών αρχών σε κάθε χώρα και περιφέρεια. Προς το παρόν, η TUI δεν απαιτεί από τους πελάτες να έχουν κάνει κάποιο εμβόλιο, εφόσον δεν το απαιτεί η χώρα ή η περιφέρεια προέλευσης ή υποδοχής», υπογραμμίζει ο κος Γεωργίου.


Οι προοπτικές για το φετινό καλοκαίρι είναι ευοίωνες. Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και μέχρι στιγμής η TUI, έχει 2,8 εκατομμύρια κρατήσεις προσφέροντας παράλληλα εκπτωτικά πακέτα στους πελάτες της.«Όπως αναμενόταν, οι πελάτες θα κάνουν κράτηση για τις καλοκαιρινές τους διακοπές πολύ αργότερα φέτος από ό, τι στο παρελθόν.


Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει ισχυρή, οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν κι αυτό φαίνεται από τον ήδη καλό αριθμό κρατήσεων για το φετινό καλοκαίρι. Η TUI έχει καταγράψει συνολικά 2,8 εκατομμύρια κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021.


Υπάρχει ακόμη μεγάλη διαθεσιμότητα για το φετινό θερινό πρόγραμμα, η οποία παραμένει περίπου στο 80% του προγράμματος μας, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019», σημειώνει ο Fritz Joussen, διευθύνων σύμβουλος της TUI Group.


Αργότερα οι διακοπές φέτος

Η αβεβαιότητα αυτή έχει ως αντίκτυπο το χρονοδιάγραμμα των κρατήσεων κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο. Οι τουρίστες προχωρούν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και για περιόδους αργότερα μέσα στο έτος, γεγονός που επιβεβαιώνουν κι οι εγχώριοι τουριστικοί πράκτορες.«Η ροή των κρατήσεων αυτή την στιγμή δεν είναι αντίστοιχη με τη ροή των κρατήσεων με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό το οποίο γνωρίζω και είμαι σίγουρος είναι πρώτον ότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει.


Όταν ανακοίνωσε η Βρετανική κυβέρνηση ότι θα ανοίξει 17 Μαΐου μέσα σε 24 ώρες οι κρατήσεις μπαίνανε με ρυθμό 100%, 200%, 300% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.


Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή να πούμε ότι είμαστε κάτω σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι είναι λογικό, είναι αναμενόμενο και αν δεν ήταν θα ανησυχούσαμε ότι κάτι συμβαίνει.


Εγώ πιστεύω πως όταν θα ξέρουμε όλοι μας πότε θα αρχίσει η σεζόν οι κρατήσεις θα μπαίνουν με πολύ γρήγορο ρυθμό και αυτό πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου θα το ξέρουμε όλοι.


Και είναι εύκολο μετά οι tour operators μέσα σε δύο εβδομάδες τρεις εβδομάδες μπορούν να προετοιμαστούν και να αρχίσουν να πετάνε», δήλωσε ο Γιώργος Δήμας, σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων, μιλώντας στο moveo.gr


Μέγα ζητούμενο η θωράκιση της αγοράς

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για φέτος είναι αναθεωρημένα και προσαρμοσμένα σε νέα δεδομένα. Επιχειρηματίες, τουριστικοί σύμβουλοι αλλά κι εργαζόμενοι στον χώρο προετοιμάζονται εν όψει του ανοίγματος με αισιοδοξία.


Τα δεδομένα για φέτος είναι καλύτερα, όπως μας λένε με αισιοδοξία, αλλά σκεπτόμενοι με ρεαλισμό ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών εμβολιασμού στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής.


«Το θέμα είναι αν θα είμαστε έτοιμοι και στο θέμα του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι μετά τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.


Προσωπικά δεν έχω πληροφορία για την ακριβή ημερομηνία απλά αυτήν την αόριστη ανακοίνωση και αυτό είναι το οποίο μας ανησυχεί. Ελπίζω πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Τουρισμού πάνω σε αυτό το θέμα», υπογραμμίζει ο κος Δήμας.


Γ. Δήμας: Ας προτιμηθούν εμβόλια μιας δόσης αλλιώς χάνουμε τη σεζόν

Εγώ δεν είμαι ειδικός, αλλά τουλάχιστον ελπίζω ότι θα προτιμηθεί το εμβόλιο το οποίο είναι μόνο μιας δόσης. Γιατί αν προτιμηθεί ένα εμβόλιο για το οποίο χρειάζονται δύο δόσεις και η δεύτερη δόση είναι μετά από δύο μήνες, τότε καταλαβαίνετε πως έχουμε χάσει τη σεζόν.


Εμείς πρέπει να έχουμε εμβολιασμένο όλο το προσωπικό για να μπορέσει άμεσα να μπει στην εργασία του χωρίς να είναι επικίνδυνο για τους πελάτες αλλά ούτε και το ίδιο», τονίζει ο Γιώργος Δήμας.Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στα τουριστικά καταλύματα

Στα Κύθηρα οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων εργάζονται πυρετωδώς για την έναρξη της σεζόν.«Προετοιμαζόμαστε όχι όπως πέρυσι, πολύ περισσότερο. Είναι πολύ ενεργοί οι επιχειρηματίες από πολύ νωρίς φέτος καθώς βλέπουν πως υπάρχει ένα άνοιγμα, μία αισιοδοξία μάλλον ότι φέτος θα είναι πολύ καλύτερη η χρονιά από πέρυσι», μας είπε η Βανέσσα Ράικου, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ElSol Hotel στο Καψάλι των Κυθήρων και πρόεδρος του συλλόγου τουριστικών καταλυμάτων νήσου Κυθήρων.


Οι επιχειρηματίες, μετά την παρατεταμένη υγειονομική κρίση αδημονούν να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα πρωτόκολλα όπως θα οριστούν από τους ειδικούς. Το επιχειρείν πρέπει να «ζωντανέψει» και πάλι και ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ειδικά τώρα που υπάρχει μία αισιοδοξία με τους εμβολιασμούς.


«Θεωρώ ότι δεν πάει άλλο, πρέπει να ανοίξουνε τα καταστήματα κι ο εμβολιασμός είναι ένα καλό πάτημα σε αυτούς που εργάζονται στον τουριστικό τομέα, να μην έχουν τον φόβο, δηλαδή, αλλά ούτε και οι επισκέπτες, πως με ένα κρούσμα μπορεί να κλείσει το μαγαζί ξανά ή να μην έχουν άτομα να δουλέψουν γιατί είναι και αυτό πολύ σοβαρό», επισημαίνει η κα Ράικου.

Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί θωρακίζονται με φόντο την έναρξη της τουριστικής περιόδου

Η Πάρος, ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους ξένους επισκέπτες στη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλώνει έτοιμη να υποδεχτεί τους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι όντας εξοπλισμένη με τις απαραίτητες υποδομές ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά κρούσματα.


«Θωρακίσαμε το Κέντρο Υγείας Πάρου με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό, στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας. Συγκεκριμένα, έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας ύποπτων περιστατικών.


Με μέριμνα του κράτους έχει επίσης ενισχυθεί το σύστημα διακομιδών και υπάρχει απρόσκοπτη και άμεση διασύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα και απαιτείται μακροχρόνια νοσηλεία.


Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν σε σταθερή βάση πλήθος rapid test και ιχνηλάτηση επαφών όπου κριθεί απαραίτητο», δήλωσε στο moveo.gr ο Μάρκος Κωβαίος, δήμαρχος της Πάρου.


Ο δήμος Πάρου αγόρασε 250 μοριακά τεστ για το μηχάνημα του Κέντρου Υγείας. Από αυτά, έχουν ήδη παραδοθεί τα 30 και αυτές τις ημέρες περιμένει και τα υπόλοιπα.


Είχε προηγηθεί δωρεά περί 400 μοριακών τεστ τους προηγούμενους μήνες, τα έξοδα των οποίων καλύφθηκαν με ιδίους πόρους και χορηγίες.


Παράλληλα, προγραμματίζεται και η αγορά επιπλέον διαγνωστικών rapid test, για να πραγματοποιούνται δωρεάν σε όποιον πολίτη επιθυμεί, σε καθορισμένες μέρες και ώρες.


«Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού του Δήμου για τη διενέργεια τους.


Με επιστολή μας εξάλλου προς τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας, ζητάμε τη συνδρομή τους σε rapid test, test για τον μοριακό αναλυτή, καθώς και σε επιπλέον υγειονομικό υλικό και φάρμακα», σημείωσε ο Μάρκος Κωβαίος.


Όλοι οι επαγγελματίες του νησιού προετοιμάζονται πυρετωδώς για φέτος και είναι αισιόδοξοι για μια καλύτερη χρονιά από την περσινή.

Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμούν να ενημερώνονται συνεχώς από το Υπουργείο και από την Πολιτική Προστασία για τους τρόπους και τις διαδικασίες εισόδου του τουριστικού κοινού στη χώρα, έτσι ώστε και αυτοί με την σειρά τους να μπορούν να ενημερώνουν τους δυνητικούς επισκέπτες από τώρα, με ασφάλεια και αξιοπιστία.


«Ως δημοτική αρχή, φροντίζουμε από την πλευρά μας για την καθημερινή ενημέρωση των επαγγελματιών του τουρισμού του νησιού για όσα προκύπτουν στο πλαίσιο της πανδημίας, ενώ και φέτος θα αποτελέσουμε έναν κόμβο συνεργασίας ανάμεσα σε αυτούς και την τουριστική επιτροπή και τους συμβούλους μας», επισημαίνει ο δήμαρχος της Πάρου.


Στο νησί περιμένουν με ενδιαφέρον την εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης και του τουρισμού ενώ ήδη από πέρυσι πιέζουν προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων του κλάδου.

bottom of page