Τα πρώτα τρένα υδρογόνου στη ΓαλλίαΟι περιοχές Ωβέρνης – Ρον - Αλπ, Βουργουνδίας – Φρανς - Κοντέ, Γκραντ Εστ και Οξιτανίας προχωρούν στην πρώτη παραγγελία τρένων διπλής λειτουργίας (ηλεκτροκίνητων κι υδρογόνου). Το γεγονός σηματοδοτεί ένα ιστορικής σημασίας βήμα προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

H SNCF Voyageurs παράγγειλε στην Alstom τις πρώτες 12 αμαξοστοιχίες διπλής λειτουργίας (ηλεκτροκίνητες – υδρογόνου) στη σειρά Coradia Polyvalent για το Régiolis, που αναπτύχθηκε από την Alstom.


190 εκατομμύρια ευρώ η σύμβαση


Σε συνέχεια των τρένων που τροφοδοτούνται από ατμό, θερμική και έπειτα ηλεκτρική ενέργεια, η καινοτομία αυτή σηματοδοτεί μια πραγματική επανάσταση στις σιδηροδρομικές μεταφορές.


Για πρώτη φορά η Γαλλία, θα δώσει έμφαση στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης που αφορούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ηχορύπανσης.


Η καινοτομία αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με το πρόγραμμα PLANETER για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λύσεων τοπικών μεταφορών της SNCF Voyageurs, που βασίζεται στην πεποίθηση ότι η εισαγωγή περισσότερων TER (ταχέων τοπικών συρμών) μπορεί να μειώσει δραστικά τις εκπομπές CO2.


Περισσότερες περιοχές της Γαλλίας έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του σχεδίου.


Η συγκεκριμένη επίσημη γαλλική παραγγελία υδρογονοκίνητων τρένων είναι το αποτέλεσμα δύο ετών κοινής προσπάθειας των μερών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.


Αυτονομία έως κι 600 χλμ


Το τρένο διπλής λειτουργίας (ηλεκτροκίνησης – υδρογονοκίνησης) Coradia Polyvalent ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ποικιλόμορφου σιδηροδρομικού δικτύου της Γαλλίας και διαθέτει αυτονομία έως και 600 χλμ. σε τμήματα της γραμμής χωρίς ηλεκτροκίνηση.


Με τέσσερα βαγόνια και μήκος 72 μέτρα, η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία έχει συνολική χωρητικότητα 218 καθισμάτων και ίδια δυναμική απόδοση και επίπεδο άνεσης με την έκδοση διπλής λειτουργίας ηλεκτροκίνησης – ντιζελοκίνησης.


Σχεδόν 400 τρένα Coradia Polyvalent διπλής λειτουργίας (ηλεκτρική – θερμική ενέργεια), αλλά και πλήρους ηλεκτροκίνησης έχουν παραγγείλει οι γαλλικές περιοχές από το 2011.


«Η Alstom είναι εξαιρετικά υπερήφανη για τη συμβολή της, σε συνεργασία με την SNCF Voyageurs και τις περιοχές αυτές σε μια πιο καθαρή και βιώσιμη λύση μεταφορών.


Η Alstom είναι η πρώτη εταιρεία σιδηροδρόμων παγκοσμίως που διέθεσε τρένο υδρογόνου στην αγορά και τελειοποίησε τη συγκεκριμένη τεχνολογία χάρη στο τρένο της iLint, το οποίο ανέπτυξε για τη γερμανική αγορά.


Η νέα παραγγελία για τη γαλλική αγορά είναι απολύτως εναρμονισμένη με τη φιλοδοξία του ομίλου Alstom να αναδειχθεί ηγέτης στην αγορά των πράσινων και έξυπνων μεταφορών και να συνεισφέρει στη δημιουγία ενός αποδοτικού οικοσυστήματος υδρογόνου στις περιοχές μας», ανέφερε ο Jean-Baptiste Eyméoud, πρόεδρος της Alstom Γαλλίας.


Η ανάπτυξη και κατασκευή των τρένων Coradia Polyvalent διασφαλίζουν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία για την Alstom και τους προμηθευτές της.


Έξι από τις 15 μονάδες της Alstom στη Γαλλία συμμετέχουν στο έργο: αυτές του Reichshoffen (Bas-Rhin) για τον σχεδιασμό και τη συναρμολόγηση, του Ornans (Doubs) για τους κινητήρες, του Le Creusot (Saône-et-Loire) για τα φορεία, της Tarbes (Hautes-Pyrénées) για τις αλυσίδες έλξης, της Villeurbanne (Rhône) για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό επί του οχήματος και της Saint-Ouen (Seine-Saint-Denis) για τον σχεδιασμό.