top of page

Τα διεθνή ΜΜΕ για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού


Τεράστιο το ενδιαφέρον και πολυσέλιδες οι αναφορές των εφημερίδων Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Weltonline, El Mundo στις οποίες παραχώρησε συνέντευξη ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

Ο Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε στα διεθνή ΜΜΕ το σχέδιο της Ελλάδας για το άνοιγμα του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι.


Το έντονο ενδιαφέρον των media διεθνώς για τον ελληνικό τουρισμό υπογραμμίζει τον ευρύτερο αντίκτυπο της ταξιδιωτικής κίνησης προς την Ελλάδα.


Με τη χώρα μας ως πρωτοπόρο, ο παγκόσμιος τουρισμός επιχειρεί αποφασιστικό βήμα προς την κανονικότητα.


«Το σχέδιό μας για το φετινό άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού προβλέπει το να ξεκινήσουμε στις 14 Μαΐου, με όλες εκείνες τις χώρες, από τις οποίες διαχρονικά υποδεχόμαστε ταξιδιώτες.


Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σαφείς και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε η ταξιδιωτική αγορά να είναι σε θέση να προσαρμοστεί αμέσως και με ευκολία. Για την Ευρώπη και ορισμένες αγορές με υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, θέλουμε να ανοίξουμε ήδη από τα μέσα Απριλίου.


Η περαιτέρω ανάπτυξη του ανοίγματος εξαρτάται από την αγορά και από το επίπεδο ετοιμότητας του κλάδου. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι η Κυβέρνηση εκείνη που θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα.


Αυτή τη φορά, το άνοιγμα δεν εξαρτάται, ως είθισται, από τη ζήτηση, αλλά από το πότε θα είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου για το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού, αναλύοντάς το σε 5 «γραμμές άμυνας» σε συνέντευξη στην FAZ.


Μέρος των μέτρων ασφαλείας του σχεδίου της Ελλάδας για την τουριστική περίοδο είναι οι προϋποθέσεις εισόδου των ταξιδιωτών στη χώρα.


Πρώτη γραμμή άμυνας

- Κάθε τουρίστας θα παρουσιάζει βεβαίωση ότι είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού είτε ότι έχει αναρρώσει μετά από μόλυνση από τον ιό είτε θα επιδεικνύει αρνητικό τεστ.


Δεύτερη γραμμή άμυνας

- Θα πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξη. Η στρατηγική της κυβέρνησης στρέφεται εκεί όπου ενδεχομένως παρατηρήθηκαν συγκεντρώσεις θετικών κρουσμάτων.


Τρίτη γραμμή άμυνας

- Θα τίθενται αμέσως σε καραντίνα οι επισκέπτες με θετικό τεστ και στη συνέχεια θα υποβάλλονται εκ νέου σε πιο λεπτομερές τεστ PCR.


Τέταρτη γραμμή άμυνας

- Υποχρέωση χρήσης μάσκας, τήρηση των αποστάσεων, περιορισμοί σε εστιατόρια, λεωφορεία, ξεναγήσεις κόκ.


Πέμπτη γραμμή άμυνας

-Όλοι θα πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με τους Έλληνες.


«Εάν υπάρχει υποχρέωση μάσκας για τους Έλληνες πολίτες, το ίδιο θα ισχύει για όλους, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.


Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον ελληνικό τουριστικό τομέα θα συμβάλει επίσης στην προστασία από τις μολύνσεις. Θα εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα αμέσως μετά τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς υψηλού κινδύνου» σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού.


Παράταση τουριστικής περιόδου


Στο ενδεχόμενο παράτασης της τουριστικής περιόδου ο Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι φέτος θα είναι ευκολότερο να παραταθεί η ταξιδιωτική περίοδος.


Μετά τον Σεπτέμβριο το πρόβλημα του εμβολιασμού θα έχει επιλυθεί και θα εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη τουριστική ζήτηση, η οποία δε θα έχει ακόμη ικανοποιηθεί. Κάποιοι θα θέλουν να έρθουν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και η Ελλάδα προετοιμάζεται γι’ αυτό.


Η ελεύθερη κυκλοφορία των τουριστών στην Ελλάδα


Διευκρινίσεις για το ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας των τουριστών στην Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Τουρισμού στη γερμανική www.welt.de.


«Δε θα υπάρξει κανενός είδους διάκριση έναντι όσων επισκεπτών δεν έχουν εμβολιαστεί.


Όλοι οι άνθρωποι θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, όταν ο πρωθυπουργός πρότεινε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού τον Ιανουάριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.


«Για τον ελληνικό τουρισμό οι Γερμανοί βρίσκεστε στην πρώτη θέση. Αλλά σας ακολουθεί από κοντά και η Μεγάλη Βρετανία.


Οι Γερμανοί τουρίστες δε χρειάζεται να είναι εμβολιασμένοι για να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού αρκεί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ασφαλές περιβάλλον για τους φιλοξενούμενούς μας.


Γιατί όποιος δεν αισθάνεται ασφαλής, δεν μπορεί να χαλαρώσει. Θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας σαν οικογένειά μας.


Όχι μόνο γιατί έτσι είναι οι Έλληνες, αλλά και γιατί φέτος αυτό είναι σημαντικότερο από ποτέ» σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης για το πόσο σημαντικοί είναι για την Ελλάδα οι Γερμανοί τουρίστες.


Η ισπανική εφημερίδα El Mundo σημειώνει πως η Ελλάδα, χώρα με 12 εκατ. κατοίκους και πάνω από 7 εκατ. τουρίστες υπέστη, όπως και η Ισπανία, τις συνέπειες της πανδημίας στον τουριστικό της τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει ποσοστό 15% του ΑΕΠ της.


«Μια σημαντική επιτυχία αποτελεί το ότι η Ελλάδα έχει «πιστούς» τουρίστες, οι οποίοι την επιλέγουν για διακοπές επανειλημμένα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τον υψηλό βαθμό ικανοποίησής τους και τη σταθερή στήριξή τους προς τη χώρα μας.


Η θάλασσα, ο ήλιος, η ιστορία, ο πολιτισμός, η γαστρονομία, οι εναλλακτικές δραστηριότητες και στην περίπτωση των μεγάλων πόλεων οι αστικές αποδράσεις είναι οι λόγοι για τους οποίους οι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.


Αυτό ισχύει σταθερά για τους τουρίστες που προέρχονται πρωτίστως από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι βαλκανικές χώρες αποτελούν τις άλλες μεγάλες αγορές για τον τουριστικό μας τομέα», δήλωσε ο υπουργός σε ερώτηση αναφορικά με τις κατηγορίες των επισκεπτών στους οποίους η Ελλάδα απευθύνεται κατά προτεραιότητα το φετινό καλοκαίρι.

bottom of page