top of page

Σταθμός Βενιζέλου μετρό Θεσσαλονίκης


Εγκρίθηκε η υποβληθείσα από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ (ΑΜ) μελέτη κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, με την προσωρινή απόσπαση αρχαιοτήτων κι επανατοποθέτησή τους, με τις 991, 992, 993/2021 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μετά τις αποφάσεις 991, 992, 993//2021 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, εγκρίνεται η μελέτη κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, με την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων, πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του σταθμού και την επανατοποθέτησή τους, μετά το πέρας των εργασιών, σε ποσοστό 92%.


Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τον τρόπο αυτόν, επιτυγχάνεται ο μέγιστος δυνατός συνδυασμός της προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων με την ανάγκη έγκαιρης και ασφαλούς ολοκλήρωσης του προαναφερόμενου έργου υποδομής, χωρίς διακινδύνευση της ασφάλειας εργαζομένων και αρχαιοτήτων, καθώς και της επιβάρυνσης των εθνικών πόρων.

Κώστας Καραμανλής για το Μετρό της Θεσσαλονίκης


«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί την οριστική δικαίωση στην πράξη της πολιτικής μας, που είναι η μόνη που εξασφαλίζει στη Θεσσαλονίκη και Μετρό και Αρχαία.


Όπως συμφωνούν, άλλωστε, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι παραγωγικές δυνάμεις της πόλης και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.


Πλέον, δεν κοιτάμε πίσω. Δεν χάνουμε άλλο χρόνο, πόρους και ενέργεια με όσους προσπάθησαν αποτυχημένα να διχάσουν την πόλη. Προχωράμε, όλοι μαζί, για να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο έργο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε να καλύψουμε όσο γίνεται τον χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές, με στόχο να καταφέρουμε να ολοκληρωθεί το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης.


Το Υπουργείο μας θα είναι συνεχώς πάνω από το έργο. Την επόμενη εβδομάδα, προγραμματίζουμε νέα επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Ήρθε η ώρα του Μετρό Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.


Επίσκεψη στο σταθμό Βενιζέλου κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον σταθμό Βενιζέλου και είδε τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί, ξεναγήθηκε κι ενημερώθηκε από αρχαιολόγο για τη σπουδαιότητα και την ιστορική και πολιτιστική τους αξία και τόνισε την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη απόσπαση των αρχαιοτήτων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παραμένει σταθερός στην άποψή για παραμονή κατά χώραν των αρχαιοτήτων επισημαίνοντας τον κίνδυνο καταστροφής τους εάν και εφόσον αποσπαστούν.


Υπήρχε δρομολογημένη λύση, η οποία διασφάλιζε τόσο την κατά χώρα παραμονή των ευρημάτων όσο και την ολοκλήρωση του υπόλοιπου έργου και λειτουργία του μετρό.


Μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται και στην ολοκλήρωση του έργου, καθώς οι εργασίες στους υπόλοιπους σταθμούς έχουν σταματήσει με ευθύνη της κυβέρνησης καθώς αποφασίστηκε η αλλαγή του ήδη υλοποιούμενου σχεδιασμού.


Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στα αιτήματα της επιστημονικής κοινότητας και θα είναι στο πλευρό της κοινωνίας των πολιτών που αξιώνουν και το σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά και την ταχεία υλοποίηση του έργου», σημείωσαν το μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία επισκέφθηκαν τον σταθμό.


Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τους: Σία Αναγνωστοπούλου, Νίκο Παππά, Χρήστο Γιαννούλη, Κατερίνα Νοτοπούλου κι Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη.


Μαζί τους η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμητρα Θωμά, ο συντονιστής κι αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Κώστας Αμπατζάς και Μίλτος Οικονόμου.

bottom of page