Σχέδιο στήριξης των πυρόπληκτων τουριστικών επιχειρήσεων


Τις προτάσεις του υπουργείου Τουρισμού για την άμεση στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο, ο Χάρης Θεοχάρης.

Η Βόρεια Εύβοια τίθεται κυρίως στο επίκεντρο του σχεδίου, στην οποίαν καταγράφονται οι πλέον σοβαρές ζημιές, κι ακολούθως οι περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ηλείας και της Ανατολικής Μάνης.

«Από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή στις τοπικές υπηρεσίες του Υπουργείου (ΠΥΤ) για την καταγραφή του δυναμικού αλλά και των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές.


Επιπροσθέτως, η ηγεσία του Υπουργείου δημιούργησε δίαυλο διαρκούς επικοινωνίας με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να υπάρξει απευθείας και ακριβής εικόνα της κατάστασης στο πεδίο», σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρης.

Πέρα από την οικονομική στήριξη, ο Χάρης Θεοχάρης εισηγήθηκε Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων που θα εισηγηθεί η «Επιτροπή Μπένου» για την περιοχή.


Χρηματοδότηση δράσεων, συνολικής δαπάνης 1 εκατ. €.

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στην ενεργοποίηση ενός ειδικού προγράμματος προβολής της περιοχής της Εύβοιας, το κόστος της οποίας θα υπερβαίνει το 1,5 εκατ. €, ενώ θα προβάλλεται ιδιαίτερα η Εύβοια στις Εκθέσεις στις οποίες μετέχει ο ΕΟΤ, χωρίς κόστος.

Το γραφείο της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, επεξεργάστηκε άμεσα μια σειρά προτάσεων βάσει του πεδίου αρμοδιοτήτων της.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται μέτρα για την αξιοποίηση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» από την επόμενη χρονιά (2022).


Προτείνεται επίσης η ίδρυση ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων Εύβοιας στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων και, μετά από το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, η διοργάνωση ημερίδας για την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού στην περιφέρεια Ευβοίας και τη γενικότερη συμβολή του τουρισμού στην αναγέννηση της περιοχής.