ΣΥΡΙΖΑ: θα ξεκινήσουν τα προγράμματα μετεκπαίδευσης των εργαζόμενων στον τουρισμό;


Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε κοινή ερώτηση των Νοτοπούλου- Αυλωνίτη αναφορικά με τα προγράμματα μετεκπαίδευσης των εργαζομένων στον τουρισμό, καλεί το υπουργείο να απαντήσει για τις σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται στην έκδοση σχετικής προκήρυξης.

Το υπουργείο Τουρισμού είναι ο αρμόδιος φορέας λειτουργίας τμημάτων μετεκπαίδευσης σύμφωνα με το ν. 1077/1980 όπως ισχύει, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για τους εργαζομένους στον τουριστικό τομέα ή για πρόσκαιρα ανέργους, οι οποίοι διαθέτουν μόνον εμπειρική γνώση του αντικειμένου εργασίας τους.


Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο δεν έχει εκδοθεί κάποια προκήρυξη για τα τμήματα μετεκπαίδευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: «θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα;»

Η συνεχής επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους στην αγορά εργασίας, καθώς η παρακολούθηση των προγραμμάτων αυτών παρέχεται δωρεάν και οι μετεκπαιδευόμενοι δικαιούνται, για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, επίδομα μετεκπαίδευσης, που καθορίζεται και καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ.


Ταυτόχρονα, με την συνεχή επαγγελματική κατάρτιση βελτιώνονται οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και της ποιότητας των υπηρεσιών των εργαζομένων που εργάζονται στον τουριστικό τομέα, και οι τουριστικές επιχειρήσεις γίνονται πιο ανταγωνιστικές.


Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να περιμένουν την δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης.


Ο Υπουργός Τουρισμού ζήτησε από τους απασχολούμενους στον κλάδο του τουρισμού να είναι έτοιμοι την 1 Απριλίου, όπως δήλωσε στις 8 Οκτωβρίου λέγοντας πως πρέπει από τα τέλη Μαρτίου να είμαστε έτοιμοι και σε κάθε περίπτωση και πως 1η Απριλίου θα εκκινήσουν.


Δεν έχει γίνει η σχετική προκήρυξη για τους συμμετέχοντες και δημιουργούνται ανησυχίες τόσο για την έναρξη των μαθημάτων όσο και για την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτών στα τέλη Μαρτίου.


Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

- Σκοπεύει να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της τουριστικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης αναβαθμίζοντας ποιοτικά το επίπεδο παρεχόμενων γνώσεων;


- Σκοπεύει να λειτουργήσει μέσα στον Νοέμβριο του 2021 τα τμήματα μετεκπαίδευσης για τους ήδη εργαζομένους στον τουριστικό τομέα ή για τους πρόσκαιρα ανέργους, οι οποίοι διαθέτουν μόνον εμπειρική γνώση του αντικειμένου εργασίας τους ;


- Προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά τμήμα, των αριθμό των τμημάτων και των πόλεων που τα φιλοξενούν;