Στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης το αερόστατο επιτήρησης συνόρων


Συνεχίζονται οι επιχειρησιακές δραστηριότητες επιτήρησης συνόρων του δέσμιου αερόστατου (tethered aerostat) που βρίσκεται εγκατεστημένο στον διεθνή κρατικό αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (ΚΑΑΛΔ).

Το αερόστατο τοποθετήθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» στις αρχές Αυγούστου κι αποτελεί μία καινοτόμα επιχείρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Frontex σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και ειδικότερα των θαλάσσιων.


Ο τρόπος εγκατάστασης του αερόστατου έγινε κατόπιν υποστήριξης του Γιώργου Δριτσάκου, διοικητή της ΥΠΑ, και πολύμηνης στενής συνεργασίας στελεχών της Frontex και του αεροδρομίου ενώ για το λόγο αυτό εκδόθηκε σχετική αεροναυτική αγγελία διεθνούς διανομής (notam).


Το αερόστατο διαθέτει θερμική και συμβατική κάμερα μεγάλης εμβέλειας, transponder, φωτισμό ασφαλείας και χρησιμοποιεί πτητικό ήλιο.


Βρίσκεται εγκατεστημένο σε χώρο κοντά στην κύρια πίστα στάθμευσης των αεροσκαφών σε προστατευμένη περιοχή.


Για τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης έχει δημιουργηθεί ειδικό επιχειρησιακό κέντρο που επανδρώνεται από στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ, της ΕΛ.ΑΣ και των χειριστών της αναδόχου του έργου γαλλικής εταιρείας.


Είναι η πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο που εγκαθίσταται δέσμιο αερόστατο εντός των ορίων ενός κρατικού αεροδρομίου, ο οποίος παρουσιάζει υψηλό ημερήσιο φόρτο εναέριας στρατιωτικής και πολιτικής κυκλοφορίας.


Τα αποτελέσματα επιχειρησιακής δραστηριότητας, τόσο σε όρους ασφάλειας πτήσεων, όσο και σε αποτελεσματικότητα επιτήρησης, θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τη Frontex σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον ΚΑΑΛΔ στις 13 Οκτώβρη με συμμετοχή μεγάλου αριθμού φορέων από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.