top of page

Στη Βουλή το νομοσχέδιο «Οδηγώντας με ασφάλεια»


Το νέο θεσμικό πλαίσιο του νομοσχεδίου «Οδηγώντας με Ασφάλεια» περιέγραψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου και της Ειδικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, της Βουλής.

«Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να διασφαλίσουμε την αξιοκρατία και την αξιοπιστία των εξετάσεων» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής και υπογράμμισε ότι «Οδική Ασφάλεια» σημαίνει καλύτεροι δρόμοι, καλύτερα οχήματα, αλλά πρώτα απ’ όλα σημαίνει και καλύτεροι οδηγοί.


Κεντρικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να σταματήσουν τα φαινόμενα διαφθοράς στις εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης, να διασφαλιστεί η αξιοκρατία αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους νέους των 17 ετών να αποκτήσουν προσωρινή άδεια οδήγησης.


«Πρέπει να μπει οριστικό τέλος στο επικίνδυνο ελληνικό φαινόμενο, ορισμένοι νέοι οδηγοί, πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά, στο δρόμο, να μαθαίνουν να οδηγούν. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο», σημείωσε.


«Το πως θα παίρνουμε το δίπλωμα οδήγησης σε αυτή την χώρα δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το αδιάβλητο των εξετάσεων

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέλυσε τους τέσσερις βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που προάγει το αδιάβλητο των εξετάσεων, οι κάμερες κατά την διάρκεια των εξετάσεων, η διεύρυνση του σώματος των εξεταστών, οι επόπτες και η αλλαγή θέσης των εξεταστών.

Μπαίνει κάμερα μέσα στο όχημα κατά την διάρκεια της εξέτασης, με την έγγραφη συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οι κάμερες θα ανήκουν στο υπουργείο, θα εγκαθίστανται στο όχημα ειδικά για τις εξετάσεις και το υλικό θα αποθηκεύεται και θα διατηρείται για ρεαλιστικό, νόμιμο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το υλικό μπορεί να εξεταστεί είτε δειγματοληπτικά είτε αν γίνει κάποια καταγγελία.


Μάλιστα, αν ο νέος οδηγός προκαλέσει ατύχημα, τότε αυτομάτως το καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό θα εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει παρατυπία κατά την εξέταση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Διευρύνεται το σώμα των εξεταστών.


Πέρα από τους ήδη υπάρχοντες, δίνουμε την δυνατότητα και σε όποιον άλλον δημόσιο υπάλληλο το επιθυμεί, αφού περάσει φυσικά τη σχετική εκπαίδευση και πιστοποιηθεί, να γίνει και αυτός εξεταστής.


Σύμφωνα με το υπουργείο, με αυτόν τον τρόπο σπάνε τα κυκλώματα, διότι διευρύνεται το σώμα των εξεταστών και έχουμε καλά εκπαιδευμένους και περισσότερους εξεταστές, ώστε να προχωράει και πιο γρήγορα το πρόγραμμα των εξετάσεων.

Δημιουργείται ένας νέος θεσμός, οι επόπτες.


Αυτοί θα είναι μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικές Αρχές, Αρχές της διαφάνειας όσοι το επιθυμούν, οι οποίοι επίσης θα περνούν από ειδική εκπαίδευση και θα λαμβάνουν πιστοποίηση, ώστε στη συνέχεια να μπαίνουν μέσα στο όχημα κατά την εξέταση και να εποπτεύουν τη διαδικασία, είτε δειγματοληπτικά, είτε επειδή υπάρχουν υπόνοιες για προβλήματα.

Η θέση του εκπαιδευτή κατά την εξεταστική διαδικασία.


Ο εκπαιδευτής θα κάθεται στο πίσω κάθισμα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να παρέμβει υπέρ του εξεταζόμενου.


Μάλιστα, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε πως για την συγκεκριμένη διάταξη που αφορά την θέση του εκπαιδευτή θα ακούσει με ενδιαφέρον τις προτάσεις των φορέων και των κομμάτων πριν τις τελικές αποφάσεις.

«Άλλωστε εμείς δεν είμαστε δογματικοί, κι αν τελικά δούμε ότι κάτι δεν είναι σωστό το αλλάζουμε. Με όλους αυτούς τους τρόπους πιστεύω ότι διασφαλίζουμε πως οι εξετάσεις πλέον θα είναι αδιάβλητες. Και άρα, πως θα έχουμε πολύ καλύτερους νέους οδηγούς στο δρόμο. Και για αυτόν το λόγο, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω προς τους νέους μας», συμπλήρωσε.

Προσωρινή άδεια οδήγησης στους 17χρονούς

Καθιερώνεται η δυνατότητα εξέτασης για νέους 17 ετών και θεσπίζεται η δυνατότητα απόκτησης προσωρινής άδειας οδήγησης για νέους 17 ετών, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να οδηγούν κανονικά, αρκεί να έχουν και έναν έμπειρο οδηγό δίπλα τους.


Το νέο νομοσχέδιο εισάγει ειδικές διατάξεις για άτομα με αναπηρίες, για όσους υποψήφιους οδηγούς δεν μιλούν καλά ελληνικά αλλά και για τα ιστορικά οχήματα.


«Έχουμε οικοδομήσει ένα ευρύτερο σύστημα – όχι μόνο καινοτόμων – αλλά κυρίως αυτονόητων προβλέψεων, που – θα έπρεπε να ισχύουν εδώ και χρόνια στη χώρα μας», κατέληξε .


«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Οδηγώντας με Ασφάλεια» φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας αξιολόγησης των υποψήφιων οδηγών, αλλά κυρίως, θα προάγει το επίπεδο της οδικής ασφάλειας της χώρας.


Αυτή η προσέγγιση είναι και ο λόγος που η παρέμβαση δεν περιορίζεται μόνο στο σκέλος της εξέτασης, αλλά δίνεται έμφαση στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των υποψήφιων οδηγών», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Μεταφορων, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

bottom of page