Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του αεροπορικού τουρισμού


Οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί περιορισμοί, οι διατυπώσεις του εντύπου 731 και το ωράριο λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού.

Με σκοπό την ενίσχυση του αεροπορικού τουρισμού στην Ελλάδα, οι υφυπουργοί Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Σοφία Ζαχαράκη, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη παρουσία και του διοικητή της ΥΠΑ, Γιώργου Δριτσάκου.


Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκαν οι προκλήσεις και τα εμπόδια ανάπτυξης του αεροπορικού τουρισμού, όπως οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί περιορισμοί, οι διατυπώσεις που απαιτούνται για τη φόρμα 731 και το ωράριο λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων.


Μετά την τηλεδιάσκεψη ακολούθησαν τεχνικές επαφές των δύο υπουργείων για να συζητηθούν τα αιτήματα τα οποία είχε διατυπώσει η Πανελλήνια Ένωση Πιλότων με τις σχετικές εισηγήσεις της ΥΠΑ.


Με σκοπό την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εισηγηθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία θα αίρεται ο περιορισμός της υποχρεωτικής προσγείωσης αεροσκάφους Γενικής Αεροπορίας σε αεροδρόμιο που διαθέτει τελωνείο.


Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσει επίσης και στην τροποποίηση του εντύπου 731 με σκοπό τη δραστική απλούστευση της διαδικασίας δήλωσης των επιβατών στις πτήσεις της Γενικής Αεροπορίας.

Το έντυπο 731

Να σημειωθεί πως για πτήσεις αεροσκαφών ιδιωτικής αεροπορίας από ελληνικά αεροδρόμια το έντυπο 731 συμπληρώνεται από τους επιβαίνοντες και κατατίθεται από τον Κυβερνήτη του αεροσκάφους, αφού το προσυπογράψει, μαζί με το γενικό δηλωτικό και το σχέδιο πτήσης στον αερολιμένα αναχώρησης πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης.


Το έντυπο αποστέλλεται με ευθύνη του κυβερνήτη στην ηλεκτρονική διεύθυνση generalaviationflights@hcaa.gr της ΥΠΑ πριν την ώρα αναχώρησης ενώ για τους παραβάτες επιβάλλονται κυρώσεις που προβλέπονται στον Κώδικα Αεροπορικού δικαίου.

 

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΥΠΑ συνεργάζονται στενά με το Υπουργείο Τουρισμού για την ανάδειξη των πεδίων προσγείωσης των αεροδρομίων της ΥΠΑ με ανταγωνιστικά τέλη, με στόχο την προσέλκυση πτήσεων της Γενικής Αεροπορίας.


Στο ίδιο πλαίσιο, το Υπουργείο Τουρισμού θα μεριμνήσει για την ανάδειξη των νέων υδατοδρομίων και των υδάτινων πεδίων που θεσμοθετήθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών το 2020 και ξεκίνησαν από φέτος να ιδρύονται ανά την Ελλάδα, τονώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού κάθε περιοχής και του «island-hopping».


Για πρώτη φορά δημιουργείται διυπουργική ομάδα εργασίας, με σκοπό τη δρομολόγηση σχετικών δράσεων και την ανάδειξη του αεροπορικού τουρισμού στη χώρα μας, που αποτελεί μια νέα ειδική μορφή τουρισμού.