Πολιτισμός και τουρισμός γίνονται ένα και φέτος
Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού έθεσε υπό την αιγίδα του τα φεστιβάλ «Xenios Festival - The Host Festival» στην Ηλεία, «Αισχύλεια» στην Ελευσίνα, «Ποσειδώνια 2021» στην Αχαΐα και Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο.

«Xenios Festival - The Host Festival»


Το Xenios Festival - The Host Festival πραγματοποιείται στις 21-28 Αυγούστου στην Ηλεία και ειδικότερα στις περιοχές Λιμάνι Αρχαίας Φειάς, Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Λουτρά Υρμίνης, Σελιανίτικα Αιγίου και Κάστρο Χλεμούτσι, ενώ οι εκδηλώσεις του θα ολοκληρωθούν στις 8 Οκτωβρίου με ειδική παράσταση το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Ερχόμενοι για την παρουσίαση των έργων τους οι καλλιτέχνες παράλληλα κάνουν τουρισμό. Ήδη από το 2012 έχουν λάβει μέρος περισσότεροι από 1.000 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, δημιουργώντας έτσι ένα πρωτοποριακό́ σε διεθνές επίπεδο πολιτιστικό́-τουριστικό́ προϊόν ως εργαλείο τουριστικών δράσεων, ταξιδιωτικών εμπειριών, τουριστικής ανάπτυξης και πολιτιστικής έκφρασης.

 

«Αισχύλεια»Το Φεστιβάλ «Αισχύλεια» του Δήμου Ελευσίνας αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, καθώς πραγματοποιείται από το 1975.


Στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Αυγούστου έως τις 26 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο και στον θερινό κινηματογράφο στην παραλιακή ζώνη της πόλης, περιλαμβάνονται παραστάσεις αρχαίου δράματος, παιδικού θεάτρου, αλλά και αφιερώματα στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, συναυλίες ελληνικής μουσικής, προβολές ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, χορευτικές παραστάσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις.


Στις 26 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν ο 6ος ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου «Στα ίχνη της Ιεράς Οδού», στη διαδρομή από το Αρχαιολογικό Μουσείου Κεραμικού στην Αθήνα έως την πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα, και αγώνας 5 χλμ. σε διαδρομή εντός της πόλης.


«Ποσειδώνια»Τα «Ποσειδώνια» διοργανώνονται φέτος για 16η χρονιά και στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνουν το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου στην Πάτρα και το Αίγιο.


Το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Λαογραφίας και Ολυμπισμού από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου στις ίδιες περιοχές.


Το 3ο Πανευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών για ηλικίες 10-17 ετών από την 1η μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου στο Αίγιο.


Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας στις 27 και 28 Αυγούστου στο Αίγιο.


Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής και Έντεχνης Μουσικής στις 29 Αυγούστου στο Αίγιο, Διεθνές Τουρνουά Beach Voley στις 28 και 29 Αυγούστου στο Αίγιο, το πέρασμα του φαραγγιού του Βουραϊκού στις 30 Αυγούστου και τον 3ο Διεθνή Ελικώνιο Ποσειδώνιο Ανώμαλο Δρόμο στις 29 Αυγούστου στην παραλία Νικολεϊκων.


Στις εκδηλώσεις αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερα από 800 άτομα-μέλη ξένων συγκροτημάτων από χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής, καθώς και περίπου 400 Έλληνες χορευτές και μουσικοί από όλη την Ελλάδα.


19ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής ΠάτμουΤο τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «200 Χρόνια / Προσμένοντας την Νίκη…» του Θεόδωρου Ορφανίδη, αφιερωμένο στα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή «Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων», καθώς και μία Χορωδιακή Ανθολογία Θρησκευτικής Μουσικής.


Στους καλλιτέχνες που θα το πλαισιώσουν συγκαταλέγονται η σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου, η Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης σε μουσική διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου, καθώς και η Ορχήστρα Μόμπιλε σε μουσική διεύθυνση Θεόδωρου Ορφανίδη.