Παππάς: να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους


«Να μη γίνει στο Αρκαλοχώρι ό,τι έγινε στο Δαμάσι, να μη βιώσουν οι κάτοικοι την εγκατάλειψη, να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις», σημείωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου και την ευρύτερη περιοχή.

Επίσκεψη στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό, πραγματοποίησαν ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, και ο τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης.


Στην πρώτη στάση στο συντονιστικό Αρκαλοχωρίου, οι τομεάρχες ενημερώθηκαν από τις Αρχές για την κατάσταση που επικρατεί μετά τον σεισμό.

Οι Νίκος Παππάς και Κώστας Ζαχαριάδης περιόδευσαν στο κέντρο της πόλης, όπου διαπίστωσαν τις εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, και ζήτησαν

-την άμεση καταβολή των 600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των σεισμόπληκτων,

-τη γρήγορη καταγραφή των ζημιών από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών,

-την τάχιστη δρομολόγηση και καταβολή των 5.000 και 8.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής και τις επισκευές σπιτιών και επιχειρήσεων, αντίστοιχα,

-την κάλυψη του τηλεπικοινωνιακού κόστους των σεισμόπληκτων,

-την καταβολή έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και

-την απαλλαγή των σεισμόπληκτων από τον ΕΝΦΙΑ.


Η επόμενη στάση της επίσκεψής τους ήταν στον πρόχειρο καταυλισμό, που στήθηκε για τους πληγέντες από τον σεισμό.


Οι 80 περίπου σκηνές που στήθηκαν δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών, με τους τελευταίους να κοιμούνται στην άσφαλτο, με μόνη προστασία ένα νάιλον και λίγες κουβέρτες.


Την ευχή τους να διορθωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες εξέφρασαν στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, που συνάντησαν στο σημείο.


Επισκέφτηκαν και την κοινότητα Μελεσσών του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων, οι κάτοικοι της οποίας αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά προβλήματα.

Ο δήμαρχος Μανώλης Κοκοσάλης προσέφερε φαγητό και κρεβάτια, στο κλειστό γυμναστήριο της κοινότητας, για την προστασία των πληγέντων.


Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Παππάς ζήτησε «να μη γίνει στο Αρκαλοχώρι ό,τι έγινε στο Δαμάσι, να μη βιώσουν οι κάτοικοι την εγκατάλειψη, να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε ότι «η πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα στους πολίτες και να μην ξεχαστούν τα προβλήματά τους όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κοντά στους σεισμόπληκτους και θα πιέσει με θετικό τρόπο την κυβέρνηση και θα συνδράμει τους δήμους και την περιφέρεια».Τους τομεάρχες συνόδευσαν ο βουλευτής Ηρακλείου κι αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης, Χάρης Μαμουλάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, και οι συντονιστές των Ν.Ε. Ηρακλείου και Ρεθύμνου, Δημήτρης Κλαράκης και Θοδωρής Δουλουμπέκης.