Παπαδόπουλος: η προώθηση της συνδεσιμότητας αποτελεί προτεραιότητα μας


«Η έλευση του τραίνου «Connecting Europe Express» αποτελεί μια ευκαιρία να προωθήσουμε τον σιδηρόδρομο ως βιώσιμο, καινοτόμο και ασφαλή τρόπο μεταφοράς», υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, στην τελετή υποδοχής της αμαξοστοιχίας στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Την αμαξοστοιχία «Connecting Europe Express» υποδεχτηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο των δράσεων του «Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων».


Στόχος της δράσης αυτής είναι η ενθάρρυνση των κρατών μελών να αυξήσουν το μερίδιο των επιβατών και των εμπορευμάτων που διακινούνται σιδηροδρομικώς.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς η έλευση του τραίνου ‘‘Connecting Europe Express’’ στην Ελλάδα και η υποδοχή του στην πόλη της Θεσσαλονίκης.


Αναμφισβήτητα το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων δεν είναι απλά ένα επετειακό γεγονός, αλλά μια μεγάλη ευκαιρία να προωθήσουμε τον σιδηρόδρομο ως βιώσιμο, καινοτόμο και ασφαλή τρόπο μεταφοράς ιδίως μέσω της προβολής του ως κινητήριο μοχλό ριζικών αλλαγών και ανάπτυξης.


Στο πλαίσιο αυτό, η προώθηση της συνδεσιμότητας αποτελεί προτεραιότητά μας, καθώς ο σιδηρόδρομος συνδέει απομακρυσμένες περιοχές, εξασφαλίζοντας την εσωτερική και διασυνοριακή συνοχή των ευρωπαϊκών περιφερειών.


Στον σχεδιασμό του σιδηροδρομικού δικτύου η Θεσσαλονίκη αποτελεί κεντρικό κόμβο τόσο για την γεωγραφική της θέση της, όσο και για την οικονομική δυναμική της.


Το όραμα μετατροπής της Βορείου Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό κέντρο της νότιας Ευρώπης μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της αναβάθμισης των σιδηροδρομικών συνδέσεων με τις όμορες χώρες.


Μπορούμε να το πετύχουμε όλοι μαζί, φορείς, πολίτες και επιχειρήσεις με την ανάληψη πρωτοβουλιών και πραγματοποίηση δραστηριοτήτων σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.


Καλωσορίζουμε τον συρμό του ‘‘Connecting Europe Express’’ στη χώρα μας και ειδικά στη Θεσσαλονίκη και ευχόμαστε καλή συνέχεια στο ταξίδι του και επιτυχία στη δράση προβολής του Σιδηροδρόμου», ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυνε κατά την τελετή άφιξης της αμαξοστοιχίας στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

 


Η αμαξοστοιχία αναχώρησε στις 2 Σεπτεμβρίου από τη Λισαβόνα με τελικό προορισμό το Παρίσι στις 7 Οκτωβρίου 2021 και με ενδιάμεσους σταθμούς σε περισσότερες από 40 πόλεις σε 26 χώρες.