ΟΣΕ: η αποκατάσταση της γραμμής στη Λευκοθέα Σερρών


@ epiloges.tv
Ο ΟΣΕ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου, στη Λευκοθέα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, μετά και τον εκτροχιασμό που σημειώθηκε σε εμπορική αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η γνωμάτευση της Πυροσβεστικής υπήρξε καθησυχαστική, καθώς η μικρή διαρροή που εμφανίστηκε στο ένα από τα δύο βυτία, δεν ενέπνεε ανησυχία κι έδωσε έγκριση να αποχωρήσει άμεσα το άρτιο τμήμα της αμαξοστοιχίας προς την Αλεξανδρούπολη.

Την ίδια ημέρα αναχώρησε συρμός βοηθείας από τη Θεσσαλονίκη προς το σημείο, ενώ αναχώρησε και δεύτερος από τον Ρέντη, ο οποίος διέθετε γερανό προκειμένου να συνδράμει στην ανέλκυση των βυτίων.


Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, η διαρροή είχε ελεγχθεί και τόσο τα δύο ανατραπέντα, όσο και τα δύο άρτια βαγόνια φυλάσσονταν από άνδρες του Ελληνικού Στρατού.


Ο συρμός βοηθείας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε ήδη πλησιάσει στο σημείο, από το βράδυ της Τετάρτης, κατάφερε τελικά την Πέμπτη, 26 Αυγούστου, (καθώς η περαιτέρω κίνησή του ήταν προβληματική λόγω βλάβης της γραμμής από το συμβάν), να προσεγγίσει το σημείο και να αποσύρει τα δύο άρτια βαγόνια, στον Σταθμό Διαλογής της Θεσσαλονίκης.


Την Παρασκευή ο συρμός βοηθείας (με το γερανό) που έστειλε από την Αθήνα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προσέγγισε και ανασήκωσε το ένα από τα δύο βυτία, το οποίο προωθήθηκε στον σταθμό της Λευκοθέας, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε και η - δυσκολότερη όλων - διαδικασία ανασήκωσης του δεύτερου βυτίου και η μεταφορά του στον σταθμό της Λευκοθέας.


Εν τω μεταξύ, δύο κενά βυτία μεταφέρθηκαν από τον Στρυμόνα στη Λευκοθέα, προκειμένου να ξεκινήσει η μετάγγιση του πετρελαίου από τα ανατραπέντα στα άρτια βυτία.


Η γραμμή από το πρωί του Σαββάτου είναι ελεύθερη για εργασίες αποκατάστασης.

Ο ΟΣΕ, έχει ήδη προχωρήσει στην εκτίμηση των ζημιών στη σιδηροδρομική γραμμή λόγω του συμβάντος και μεριμνά άμεσα για την επιδιόρθωσή τους, ώστε να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου.


Η εκτίμηση στην παρούσα χρονική στιγμή προσδιορίζει την αποκατάσταση της γραμμής έως την 15η Σεπτεμβρίου οπότε και αναμένεται να επανέλθουν τα προγραμματισμένα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια στο εν λόγω τμήμα.


Για τα αίτια του συμβάντος ο Οργανισμός θα ενημερώσει το κοινό με προσεχές δελτίο τύπου.


Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, 25 Αυγούστου, στις 13:40, στην χιλιομετρική θέση 173+880 γρ Θ-ΑμΠΚ της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης (ευρύτερη περιοχή του ΔΔ Λευκοθέας της ΠE Σερρών), δύο εκ των δέκα βαγονιών της υπ´ αρ. 80610 εμπορικής αμαξοστοιχίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτροχιάστηκαν για λόγους που προς το παρόν διερευνώνται.

Το τρένο μετέφερε δέκα βυτία με καύσιμα και μία πλατφόρμα του Στρατού από τη Θεσσαλονίκη προς την Αλεξανδρούπουλη.


Στη συγκεκριμένη θέση το 8ο και 9ο βυτίο εκτροχιάστηκαν και τελικά ανατράπηκαν, ενώ το 10ο και 11ο βυτίο έμειναν στη γραμμή εντροχιασμένα.