Οι «μικροί χάκερς» νικητές του διαγωνισμού ρομποτικής της Vodafone


Ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next του Ιδρύματος Vodafone ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα. Νικήτρια η ομάδα από τον όμιλο ρομποτικής «Μικροί Χάκερς» του Πειραματικού Σχολείου Φλώρινας.

Το όνομα της νικήτριας ομάδας από τον όμιλο είναι «Coconut Robotics» και αποτελείται από τους μαθητές Θεόφιλο Μαυρόπουλο, Δημήτρη Μπάλκο, Ασπασία Ντόβα και Αχιλλέα Παπαθανασίου.


Οι μαθητές κατασκεύασαν ένα ρομπότ ονόματος «Envi», το οποίο είναι ρυθμισμένο ώστε να ελέγχει παράγοντες, όπως η θερμοκρασία δωματίου, το ποσοστό υγρασίας, τα επίπεδα σκόνης και αιωρούμενων μικροσωματιδίων, ο φωτισμός και ο θόρυβος, καθώς επίσης και οι συγκεντρώσεις επικίνδυνων αερίων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, και να μας ενημερώνει ώστε να δράσουμε άμεσα.


Βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη η «Envi» μπορεί να επικοινωνεί με τους ανθρώπους ενημερώνοντας τους με έναν ευχάριστο και χιουμοριστικό τρόπο.


Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα «RobotFeelings’» από το 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης.


Οι μαθητές Παύλος Ζάγκας και Καταλίν Πετράκε, οι οποίοι κατασκεύασαν ένα αυτόματο αντισηπτικό που χωρίς επαφή διανέμει την κατάλληλη ποσότητα προϊόντος με φωτοκύτταρο στα χέρια, αλλά το συνδύασαν με ένα επιτοίχιο θερμόμετρο υπερύθρων, με στόχο την θερμομέτρηση των ατόμων που επισκέπτονται κλειστούς χώρους.


Το έξυπνο θερμόμετρο επικοινωνεί ασύρματα μέσω Bluetooth με κινητές συσκευές, ενημερώνοντας για τη θερμοκρασία τους αρμόδιους, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία στον έλεγχο εισόδου.


Την τρίτη θέση στον διαγωνισμό κατέκτησε η ομάδα «Pathfinders», προερχόμενη από το 6ο Γυμνάσιο Δράμας, η οποία δημιούργησε ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας αέρα σε σχολικές τάξεις.


Σε περίπτωση που τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ξεπεράσουν τα φυσιολογικά επίπεδα, ο μετρητής ειδοποιεί μέσω αυτόματης αποστολής e-mail τον Διευθυντή του σχολείου για τη λήψη άμεσων μέτρων.


Η ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Σταυρούλα Ιωαννίδου, Αικατερίνη Καλόφα, και Αθανάσιο Σεχίδη.


Το πρόγραμμα Generation Next του Ιδρύματος Vodafone, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγή αποσκοπεί στην παροχή ελεύθερης πρόσβασης για όλους τους νέους στις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη και μέχρι σήμερα μετρά 86.000 ωφελούμενους και 450 καινοτόμα projects, από 108 περιοχές της χώρας.