Οι «ζωντανοί πίνακες» που μας ταξιδεύουν στην ιστορία της Επανάστασης


Στα εμπορικά κέντρα «Golden Hall» και «The Mall Athens» τα Tableaux Vivants συνδέουν την παραστατική τέχνη με τη ζωγραφική και την ιστορία του Αγώνα. Το πρόγραμμα Μοριάς '21, συνεχίζει να μας ταξιδεύει στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού, Μοριάς ’21, σε συνεργασία με τα εμπορικά «Golden Hall» και «The Mall Athens», συνεχίζει το ταξίδι του, μέσα από τα μοναδικά Tableaux Vivants (ζωντανοί πίνακες), τα οποία εντυπωσίασαν το κοινό φέτος το καλοκαίρι, καταφέρνοντας να συνδέσουν την παραστατική τέχνη με τη ζωγραφική και την ιστορία του Αγώνα.


Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση, πίνακες του μουσείου Μπενάκη αναβιώνουν στιγμές της Επανάστασης σε εμπορικούς χώρους, στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ ’21.Performers αναπαράγουν, αποδομούν και ερμηνεύουν σε Tableaux Vivants εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων που αποτύπωσαν το ήθος και το πάθος, τα ιδανικά και τις πράξεις των Αγωνιστών του '21.


Ένας διάλογος αναπτύσσεται μεταξύ των ερμηνευτών και των περαστικών, σε δυο διαφορετικούς χρονορυθμούς.Έργα οικεία, «μνημεία», με την κυριολεκτική σημασία του όρου, εικονοποιούν την ιστορική μνήμη και αποτελούν πλέον τεκμήρια της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς έχουν εγγραφεί ανεξίτηλα, συναισθηματικά, και βιωματικά στο συλλογικό μας υποσυνείδητο.


Η δράση παρουσιάστηκε σε βιτρίνες πολυκαταστημάτων το καλοκαίρι και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς φέτος το φθινόπωρο.Τα Tableaux Vivants παρουσιάζονται στα εμπορικά κέντρα «Golden Hall» στις 23, 24 Σεπτεμβρίου ώρα 18.30 & 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 12.00 και «The Mall Athens» στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 Οκτωβρίου ώρα 19.00 & 2 Οκτωβρίου, ώρα 18.00.


Η δράση είναι μια ιδέα και παραγωγή της εταιρίας Discover Greek Culture.


Τη χορογραφία και το casting έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού, την εικαστική εγκατάσταση η Όλγα Μπρούμα, και τη διεύθυνση παραγωγής ο Ανδρέας Βάλμης.


Ερμηνεύουν οι: Κατερίνα Κρανίδη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Διονύσης Λάνης και Πέτρα Μαυρίδη.Τα Tableaux Vivants μας εμπνέουν φέτος να επισκεφτούμε τις 21 θεματικές διαδρομές του προγράμματος Μοριάς '21, σε συνδυασμό και με μια σειρά από σημαντικές δράσεις στην Πελοπόννησο, από τους άξονες Ιστορίας, Τέχνης, Γαστρονομίας και Φύσης.


Προτεινόμενες τριήμερες, πενθήμερες και επταήμερες εκδρομές είναι διαθέσιμες στη ιστοσελίδα www.morias21.com.


Με την συμμετοχή πάνω από 74 ιδρυμάτων, φορέων και εταιριών, η πρωτοβουλία «ΜΟΡΙΑΣ 21» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.


Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την επιστημονική τεκμηρίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με στρατηγικό συνεργάτη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».