top of page

Οι ενέργειες του υπουργείου Υποδομών για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης


«Έχουν ξεκινήσει να δίνονται χρήματα στους πληγέντες. Δεν έχουμε φύγει ούτε μέρα από την Κρήτη. Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης στα σχολεία κι έχουν ήδη σταλεί 22 σχολικές αίθουσες. Έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 11.505 κτίρια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καραγιάννης απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για μια δυναμική διαδικασία σε εξέλιξη μίλησε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αναφορικά με τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη αλλά και τις ενέργειες του υπουργείου για την αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό στην Κρήτη.


Οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε μεγάλο έχουν ολοκληρωθεί, καταθέτοντας και συγκεκριμένα στοιχεία επεσήμανε ο Γιώργος Καραγιάννης.


«Δεν έχουμε φύγει ούτε μέρα από την περιοχή. Από τις 8 Οκτωβρίου έχουν ξεκινήσει και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια, που κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα», σημείωσε ο υφυπουργός.

Έως χθες είχαν διενεργηθεί 11.505 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων τα 5.353 έχουν χαρακτηρισθεί κατοικήσιμα και 6.152 μη κατοικήσιμα.

Για τον δήμο Μινώα-Πεδιάδος από τα πρώτα αποτελέσματα, σε 420 κτίρια που επανελέγχθηκαν προκύπτει ότι τα 189 είναι κατοικήσιμα ή χρήζουν επισκευών, σύμφωνα με τον υφυπουργό.


Έχουν επίσης συνταχθεί 51 Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνων Ετοιμόρροπων Κτιρίων (ΠΑΕΕΚ) ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατεδάφισής τους από τους Δήμους.


Συμπληρωματικές ΚΥΑ για περιοχές του Ηρακλείου και Λασιθίου

Οι έλεγχοι συνεχίζονται ώστε να οριοθετηθούν όλες οι πληγείσες περιοχές και εντός των ημερών θα υπάρξει συμπληρωματική ΚΥΑ για δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (Δήμος Βιάννου, Γόρτυνας, Φαιστού και Χερσονήσου), καθώς και περιοχές του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχουν εκδοθεί τέσσερις ΚΥΑ που αφορούν τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά πρόσωπα ως αποζημίωση οικοσκευής, σε επιχειρήσεις και φορείς και άλλη μία που αφορά στην οριοθέτηση περιοχών για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και αφορά και στο σεισμό Ιουλίου και σ’ αυτόν του Σεπτεμβρίου.


Αναφορικά με τη στέγαση των σεισμόπληκτων, ο υφυπουργός σημείωσε ότι είναι μείζονος σημασίας και επανειλημμένως το υπουργείο έχει ζητήσει από τους δήμους να ενημερώσουν για τους χώρους υποδοχής των οικίσκων.


Στις 6 Οκτωβρίου έφτασαν οι πρώτοι 34 οικίσκοι στον δήμο Μινώα-Πεδιάδας και μόλις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα εγκαταστάθηκαν, αφού αυτό δεν ήταν δυνατό χωρίς τις απαραίτητες εργασίες σε δίκτυα αποχέτευσης και ΟΚΩ.


«Πρέπει να τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα υγιεινής και ασφάλειας για την εγκατάσταση των οικίσκων». τόνισε ο Γιώργος Καραγιάννης.


Ο υφυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα για την εγκατάσταση των οικίσκων. Δηλαδή, ο χώρος υποδοχής τους να είναι ασφαλής, λειτουργικός και εντός του απαραίτητου πλαισίου της προστασίας της δημόσιας υγείας.


Εκτός από τους 34 οικίσκους, έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για άλλους 90 και οι διαδικασίες προχωρούν με γοργό ρυθμό, και θα αποσταλούν σύντομα στους δήμους Μινώα-Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων οι επιπλέον οικίσκοι που απαιτούνται.


«Είναι σαφές, πως εφόσον απαιτηθούν επιπλέον οικίσκοι, θα προχωρήσουμε και σε νέα προμήθεια για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε στέγαση», είπε και διευκρίνισε ότι έχει ζητηθεί από τους δήμους, τέσσερεις φορές στοιχεία για τον αριθμό των κατοίκων των οποίων η κύρια κατοικία τους είναι χαρακτηρισμένη ως μη κατοικήσιμη.


Στεγαστική συνδρομή έως και 150 τ.μ. για το σύνολο των κτιρίων ανά ιδιοκτήτη

Ο υφυπουργός επεσήμανε και τη σπουδαιότητα της στεγαστικής συνδρομής έως και 150 τ.μ. για το σύνολο των κτιρίων ανά ιδιοκτήτη, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην περίπτωση σεισμού.


«Επειδή πολλά ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, σας επισημαίνω ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην περίπτωση αποκατάστασης πληγέντων από σεισμό η δυνατότητα χορήγησης στεγαστικής συνδρομής έως και 150 τ.μ. για το σύνολο των κτιρίων ανά ιδιοκτήτη», ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο Υποδομών επεξεργάζεται και το σχέδιο υπουργικής απόφασης προκειμένου να καθοριστούν οι προθεσμίες και η διαδικασία χορήγησης της Στεγαστικής Συνδρομής, λαμβάνοντας υπόψη και τη χορηγούμενη πρώτη αρωγή.


Επισκευάζονται ήδη σχολεία

Τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου παραδόθηκαν σε λειτουργία, στο δημοτικό σχολείο Θραψανού, 7 αίθουσες διδασκαλίας και 1 WC.


Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου παραδόθηκαν, στον χώρο του δημοτικού κολυμβητηρίου στο Αρκαλοχώρι για χρήση από τα 1ο και 2ο δημοτικά σχολεία Αρκαλοχωρίου, 15 αίθουσες διδασκαλίας και 2 WC και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και τα δύο αυτά σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.


Με επείγουσες διαδικασίες από την ΚΤΥΠ, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επισκευές στα σχολεία:

- 2Ο δημοτικό σχολείο ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

- ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

- 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

- ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ


«Ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι παρέχουμε όλη την απαραίτητη πληροφορία σε εσάς αλλά και σε όλους τους Κρητικούς που μας ακούνε και αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο μας αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η αποκατάσταση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε ο υφυπουργός Υποδομών.


bottom of page