top of page

Οι δομές και η παρεχόμενη τουριστική εκπαίδευση στην Κέρκυρα


Το νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα, επισκέφθηκε η Σοφία Ζαχαράκη όπου συνομίλησε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας και άλλους θεσμικούς παράγοντες του τουρισμού και συζήτησαν θέματα που αφορούσαν κυρίως στην αναβάθμιση της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης.

Στην Κέρκυρα μετέβη η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, με σκοπό να επισκεφθεί τις δομές τουριστικής εκπαίδευσης που λειτουργούν εκεί, αλλά και να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς για την ανάδειξη και τις προοπτικές ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού στην περιοχή.


Η κα Ζαχαράκη συναντήθηκε με εκπροσώπους της περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το θέμα το οποίο μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συζήτησης αφορούσε στο σχέδιο για την αναβάθμιση της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης.


Έγινε αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί ιδίως σε σχέση με τις δομές εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Κέρκυρα καθώς στην αντιμετώπιση των αναγκών επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού των Ιονίων Νήσων.


Έγινε, επίσης, αναφορά και στις ειδικές μορφές τουρισμού τις οποίες μπορεί να υποστηρίξει η Κέρκυρα, ιδίως του καταδυτικού τουρισμού μετά και την πρόσφατη συγκρότηση του αρμόδιου συμβουλίου καταδυτικού τουρισμού, του οικοτουρισμού, καθώς και του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού, προκειμένου να ανανεωθεί και να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας.

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Ιόνιου Πανεπιστημίου με σκοπό την προώθηση κι υλοποίηση πολιτικών και στοχευμένων προγραμμάτων επιμόρφωσης ή επανακατάρτισης των ανθρώπων του τουρισμού, για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών της περιοχής των Ιονίων Νήσων.


Το Μνημόνιο αφορά στην στενή συνεργασία των μερών για την παροχή στοχευμένων προγραμμάτων σεμιναριακού τύπου, με την εγγύηση των υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών του Ιόνιου Πανεπιστημίου και τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τη δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησής τους, ώστε να διασφαλισθεί το καλύτερο αποτέλεσμα σε περισσότερους ωφελούμενους.


Στο Εμπορικό Επιμελητήριο συναντήθηκε και συζήτησε με εκπροσώπους φορέων του τουριστικού κλάδου που δραστηριοποιούνται στο νησί κι αναδείχθηκαν ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους του τουρισμού στο νησι, με σκοπό τη διερεύνηση και τον προσδιορισμό της εθνικής στρατηγικής με την οποία ο κλάδος θα ανακάμψει και θα επανέλθει σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης.


Παρουσιάστηκαν το σύνολο των μέτρων και των στρατηγικών που εφήρμοσε το υπουργείο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, το σχέδιο για την εγγύηση της ασφάλειας του ανοίγματος του τουρισμού της χώρας, τόσο για τους επισκέπτες όσο και κυρίως για τους Έλληνες πολίτες καθώς επίσης και τη νέα 10ετή στρατηγική για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του εθνικού τουριστικού προτύπου.


Τονίστηκε επίσης ο όρος της βιωσιμότητας και η έμφαση που αποδίδεται σε ειδικές μορφές τουρισμού αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους πόρους που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και το νέο ΕΣΠΑ.


Κλιμάκιο εκπροσώπων του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας συνάντησε τη Σοφία Ζαχαράκη στο Επιμελητήριο όπου συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τα μέλη και γενικότερα τους εργαζομένους του κλάδου.


Έγινε αναφορά στο επιδοτούμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης 20.000 εργαζομένων, εποχικά ή και μακροχρόνια ανέργων του τουρισμού, το οποίο σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και με την ενίσχυση του προγράμματος μετεκπαίδευσης του υπουργείου.


Τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ φορέων της αυτοδιοίκησης και λοιπών οργανισμών του Δημοσίου αλλά και μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα ως στοιχείο καταλυτικής σημασίας για την ενιαία και αποτελεσματική προώθηση της τουριστικής προβολής της χώρας στο σύνολό της αλλά και του κάθε τόπου ξεχωριστά.


Ανακοινώθηκε τέλος, η έναρξη λειτουργίας μέχρι το τέλος του έτους, τμημάτων μετεκπαίδευσης εργαζομένων στο τουρισμό για πρώτη φορά και στους τρεις δήμους της Κέρκυρας με 11 τμήματα και σύνολο 275 δυνητικών ωφελουμένων σε προγράμματα που θα ξεκινήσουν νωρίτερα την επόμενη χρονιά, ενώ επισκέφθηκε και τη Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας και του ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού.

11, από 4, τα τμήματα μετεκπαίδευσης στην Κέρκυρα

Η Σοφία Ζαχαράκη έστειλε το μήνυμα της στήριξης κι ενίσχυσης των δομών τουριστικής εκπαίδευση στο νησί ανακοινώνοντας την αύξηση των τμημάτων μετεκπαίδευσης του νησιού από 4 σε 11, καθώς και το διπλασιασμό των φοιτητών στη Σχολή Ξεναγών, με έναρξη νέου πρώτου έτους από τον Οκτώβριο.


Η Σοφία Ζαχαράκη παρέστη και στα εγκαίνια της νέας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας Angsana, μία από τις σημαντικότερες νέες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις διαθέσιμες υποδομές τουριστικής κατάλυσης και αναψυχής του νησιού.


Ξεναγήθηκε, επίσης, σε δύο ελαιοτριβεία της Κέρκυρας όπου ήδη υπάρχουν και λειτουργούν υποδομές περιήγησης, καθώς και σε μία γνωστή ποτοποιία κουμ κουάτ του νησιού.


Ειδική μνεία έγινε και στο εξειδικευμένο έργο προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού στην χώρα μας και τα χρήματα τα οποία θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

bottom of page