Οδική ασφάλεια: η δεύτερη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής


Με στόχο τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την εποπτεία της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Οδική Ασφάλεια πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η δεύτερη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη δεύτερη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ήταν η εκπαιδευτική πλατφόρμα «e-drive academy», η οποία είναι σε μορφή pdf προς το παρόν και στόχος είναι να γίνει πιο διαδραστικός ο σχεδιασμός της με «video-animation» και ηλεκτρονικά παιχνίδια όπου θα συλλέγονται πόντοι για παιδιά αλλά και να δοθεί η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.


Το δεύτερο θέμα, το οποίο απασχόλησε την επιτροπή, ήταν η ψηφιοποίηση των προστίμων (βεβαίωση- πληρωμή), ώστε να προσδιοριστεί ο τρόπος απόδοσης των συγκεκριμένων ποσών στους δήμους καθώς και να υπάρξουν κάμερες κατά τους ελέγχους πέραν της φυσικής παρουσίας του αστυνομικού.


Συζητήθηκε, επίσης, και η ποιοτική συλλογή δεδομένων με στόχο την ακριβή και συστηματική καταγραφή των ατυχημάτων.


Με βάση την παρουσίαση που έγινε από τον καθηγητή του ΕΜΠ, Γιώργο Γιαννή, προβλέπεται η οργάνωση συλλογής στοιχείων από κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους φορείς, η υποστήριξη της συλλογής δεδομένων με συγκεκριμένες μεθοδολογίες και ο συντονισμός των δράσεων των φορέων για την υποστήριξη του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς και η συντονίστρια της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, Αμαλία Πολυδωροπούλου.