Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες της γραμμής 4 του Μετρό


«Σε τρεις μήνες ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες για τη γραμμή 4 του Μετρό. Εργοτάξιο θα στηθεί και στην πλατεία Εξαρχείων» προανήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την Γραμμή 4 «Άλσος Βεΐκου - Γουδή».

Εργοτάξιο του Μετρό θα στηθεί και στην πλατεία Εξαρχείων, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την γραμμή 4 του Μετρό, «Άλσος Βεΐκου - Γουδή», οι πρόδρομες εργασίες στην οποία θα ξεκινήσουν εντός τριμήνου.


«Ναι θα στήσουμε εργοτάξιο του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσουμε και να το συμφωνήσουμε όλοι σε αυτή την αίθουσα», και τόνισε ότι αυτό θα προχωρήσει καθώς δεν έχει κανείς δικαίωμα να αφήνει καμία περιοχή της Αθήνας χωρίς να δίνει πραγματική ευκαιρία για ανάπτυξηΚαραμανλής: «Καμία περιοχή στο ημίφως της γκετοποίησης και στο σκοτάδι κάποιων ιδεολογικών εμμονών»


«Αν οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ανάπτυξη, μία συντεταγμένη και ευνομούμενη πολιτεία έχει και την υποχρέωση να μην αφήσει οποιαδήποτε περιοχή στο ημίφως της γκετοποίησης και στο σκοτάδι κάποιων ιδεολογικών εμμονών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα πρώτα εργοτάξια της γραμμής 4


Ο φάκελος για τις πρόδρομες εργασίες στη γραμμή 4 έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο κι έτσι θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες με τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στη Βεΐκου και την Κατεχάκη.


Η «Αττικό Μετρό Α.Ε» βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών κατακύρωσης του Προσωρινού Αναδόχου του διεθνή Διαγωνισμού και πως η Αττικό Μετρό είναι έτοιμη να ξεκινήσει, με ξεχωριστή σύμβαση, τις πρόδρομες εργασίες.


Όλα είναι έτοιμα για τη σύναψη σύμβασης με Συμφωνία Πλαίσιο που περιλαμβάνει τις απαραίτητες μελέτες, τις μετατοπίσεις των δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (Ο.Κ.Ω) και τις αρχαιολογικές εργασίες του A' τμήματος της γραμμής 4.


Νέο Κέντρο Ελέγχου για τη γραμμή 4 - προοπτική ενσωμάτωσης των γραμμών 1, 2, 3 και κτίριο συντήρησης και επισκευών των νέων συρμών.Η γραμμή 4 του Μετρό «Άλσος Βεΐκου – Γουδή» έχει μήκος 13 χλμ και περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς, με προοπτική ενσωμάτωσης και των Γραμμών 1, 2 και 3, αλλά και μελλοντικών αυτόματων νέων γραμμών και του Τραμ.

Η νέα γραμμή θα περιλαμβάνει τους σταθμούς:


-Σταθμός Βεΐκου θα χωροθετείται στη συμβολή της λεωφόρου Βεΐκου με την οδό Τράλλεων στον δήμο Γαλατσίου.


-Σταθμός Γαλάτσι θα χωροθετείται στη συμβολή της λεωφόρου Βεΐκου και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την λεωφόρο Γαλατσίου στον δήμο Γαλατσίου.


-Σταθμός Ελικώνος θα χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον δήμο Αθηναίων, παρά τον λόφο Ελικώνος.


-Σταθμός Κυψέλη θα χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον δήμο Αθηναίων, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.


-Σταθμός Δικαστήρια θα χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδωνστον δήμο Αθηναίων, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.


-Σταθμός Αλεξάνδρας θα χωροθετείται στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον δήμο Αθηναίων.


-Σταθμός Εξάρχεια θα χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον δήμο Αθηναίων.


-Σταθμός Ακαδημίας θα χωροθετείται στην οδό Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα στον δήμο Αθηναίων.


-Σταθμός Κολωνάκι θα χωροθετείται επί της πλατεία Κολωνακίου στον δήμο Αθηναίων, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.


-Σταθμός Ευαγγελισμός θα χωροθετείται στο πάρκο της Ριζάρη στον δήμο Αθηναίων, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.


-Σταθμός Καισαριανή θα χωροθετείται στη συμβολή της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με τη λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.


-Σταθμός Πανεπιστημιούπολη θα χωροθετείται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.


-Σταθμός Ιλίσια θα χωροθετείται στη οδό Ινδού και στις πλατείες Αόρνου και Κύπρου στον Δήμο Ζωγράφου.


-Σταθμός Ζωγράφου θα χωροθετείται επί της πλατεία Γαρδένιας, στον δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου και τέλος


-Σταθμός Γουδή ο οποίος θα χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον δήμο Ζωγράφου.Υπολογίζονται 60.000 λιγότερα ΙΧ στους δρόμους


Η γραμμή 4 του Μετρό, επεσήμανε πως θα αλλάξει το συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης και θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εκατομμυρίων πολιτών αφήνοντας παράλληλα ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.


Ανέφερε ότι η μέγιστη ημερήσια μείωση των αυτοκινήτων υπολογίζεται σε 60.000 οχήματα, η μέση εξοικονομούμενη ημερήσια ενέργεια υπολογίζεται σε 1.216 μεγαβατώρες ενώ και η μέση ημερήσια μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στους 318 τόνους.