top of page

Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου Χίου


πηγή: Νίκος Μαραγκέλλης
Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο το νέο δικαστικό μέγαρο της Χίου μετά και την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 5,9 εκατ. €.

Σε δύο περίπου χρόνια από σήμερα, η Χίος θα αποκτήσει νέο δικαστικό μέγαρο, με το οποίο ενισχύεται η περιφερειακή ανάπτυξη και αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.Πρόκειται για ένα έργο, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμβάλει και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.


Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Χίου ανεγείρεται σε οικόπεδο εμβαδού 5.657,00τ.μ., που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. με σκοπό την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών όλων των Δικαστικών Υπηρεσιών της Χίου.


Το κτίριο θα αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 2.064,85τ.μ, ισόγειο και δύο ορόφους συνολικής επιφάνειας κλειστών χώρων 4.887,94τ.μ και επίσης προβλέπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.


Θα δημιουργηθούν 4 αίθουσες ακροατηρίων δικαστηρίου (3 του Πρωτοδικείου – στο ισόγειο και 1 του Ειρηνοδικείου – στον Α’ όροφο), χώροι αναμονής κοινού, χώροι συνάντησης δικηγόρων – κοινού, δωμάτια αναμονής μαρτύρων, ειδικοί χώροι κράτησης κρατουμένων και άνετοι γραφειακοί χώροι για τους Δικαστικούς και τους Εισαγγελικούς λειτουργούς, όπως και για τους Δικαστικούς υπαλλήλους.


Επίσης προβλέπονται χώροι αρχείων, υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, χώροι υγιεινής κοινού και χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.


«Το γεγονός ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και οι Κτιριακές Υποδομές κατάφεραν να ξεπεράσουν προβλήματα που κωλυσιεργούσαν βρίσκει απάντηση σε όλη την γενναία προσπάθεια.


Θέλω να ειλικρινά να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υποδομών, τις Κτιριακές Υποδομές και τον Υπουργό Μετανάστευσης κι Ασύλου. Είναι μια κοινή προσπάθεια να λυθούν όλα τα προβλήματα του παρελθόντος που κρατούσαν καθηλωμένο το συγκεκριμένο έργο», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.Παρουσία των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρα, και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης κατασκευής του έργου μεταξύ της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και την εταιρεία «Έπακρον» ΤΑΕ.


«Το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα είναι ένα κόσμημα για τη Χίο και θα δώσει λύση σε ένα επιτακτικό πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, υπενθυμίζω ότι προχωράμε με την υλοποίηση 12 Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα.


Γιατί αυτά τα σχετικά «μικρά», εντός εισαγωγικών, έργα υποδομών, στην πράξη είναι τελικά πολύ μεγάλα για την καθημερινότητα των πολιτών. Και βέβαια, συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομίας μας», τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.


«Το 2023 το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα είναι πραγματικότητα και παράλληλα ξεκινάνε οι απαραίτητες επισκευές στο υφιστάμενο κτίριο.


Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για την αποτελεσματικότητά του, τη διοίκηση της Εταιρείας Κτιριακές Υποδομές που είναι ο φορέας κατασκευής του έργου και όλους όσοι συνέβαλαν στο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Χίο, να μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης», ήταν η δήλωση που έκανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κι Ασύλου και Χιώτης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.


Παρόντες από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ήταν ο πρόεδρος, Τιμολέοντας Κατσίπος και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Αθανάσιος Γιάνναρης.


Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα πρέπει να έχει αποπερατωθεί εντός δύο ετών.

bottom of page