Ξεκίνησαν οι έλεγχοι των κτιρίων στη σεισμόπληκτη Κρήτη


60 μηχανικοί της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών ξεκίνησαν τους ελέγχους στα κτίρια της περιοχής του Ηρακλείου Κρήτης, η οποία «χτυπήθηκε» από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ξεκίνησαν, από κλιμάκιο 60 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτίρια από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό των 5,8 ρίχτερ που «χτύπησε» την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης.

Συνολικά έχουν διεξαχθεί 415 αυτοψίες.

- Από αυτές 343 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες καθώς χρήζουν επισκευών και 11 επικίνδυνες για χρήση.

- 15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.


- Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες και στάβλοι, εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.


- Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτίρια και Ιεροί Ναοί, εκ των οποίων, 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.


- Ελέγχθηκαν επίσης 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες.


 

«Αυτή η περιοχή χτυπήθηκε από ένα πολύ δυνατό σεισμικό φαινόμενο και πολλά κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το υπουργείο Υποδομών από την πρώτη στιγμή με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση ήταν εδώ και σήμερα υπάρχει κλιμάκιο 60 μηχανικών, που αύριο θα ενισχυθεί με επιπλέον 20-30, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι αυτοψίες των κτιρίων.

Υπάρχουν ζημιές σε κτήρια, τόσο σε κατοικίες όσο και σε σχολεία και σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε άμεσα τους πρώτους 30 οικίσκους για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες προσωρινής στέγασης και τις πρώτες αίθουσες για τις ανάγκες των παιδιών για τα σχολεία», σημείωσε ο Γιώργος Καραγιάννης στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε μετά την επιθεώρηση στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης.