Νοτοπούλου: χρειαζόμαστε οργανισμούς διαχείρισης και προώθησης προορισμών


Οι νέες προκλήσεις στον τουρισμό, το τουριστικό τοπίο στην εποχή της πανδημίας αλλά και μετά από αυτήν, η ανάδειξη κι οργάνωση των προορισμών, καθώς και η μορφή των οργανισμών διαχείρισης και προώθησης προορισμών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανοιχτής διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ν.Ε Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην εκδήλωση, με τη συμμετοχή της τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου, διεξήχθη ένας γόνιμος διάλογος σχετικά με την επόμενη μέρα του τουρισμού, το είδος του τουρισμού που θέλει κι επιδιώκει η χώρα μας αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμος τουρισμός σε βιώσιμους προορισμούς.


Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε τη σημασία της ουσιαστικής συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στους οργανισμούς διαχείρισης και προώθησης προορισμού και στην διαμόρφωση κι ανάδειξη ενός νέου τουριστικού μοντέλου που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής προς όφελος των κατοίκων της και της χώρας ολόκληρης.


«Αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να διαμορφώσουμε ένα τουριστικό μοντέλο που θα απαντά στις τοπικές ιδιαιτερότητες, τότε θα πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς φορείς προκειμένου να εντοπιστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής», ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάθεση της αξιοποίησης του «Ναυαγίου» της Ζακύνθου σε ανώνυμη εταιρεία με έδρα την Αθήνα.


«Χρειαζόμαστε οργανισμούς διαχείρισης και προώθησης προορισμών, όχι ανώνυμες εταιρείες. Οργανισμούς που θα περιλαμβάνουν την δημοκρατική εκπροσώπηση του προορισμού με την ενεργή συμμετοχή και στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων της, σε συνδυασμό με τις τοπικές ενώσεις και συμπράξεις φορέων με αντικείμενο την προστασία της τοπικής πολιτιστικής, περιβαλλοντικής ταυτότητας καθώς και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», σημείωσε κι αναφέρθηκε στην ανάγκη επιμήκυνσης τις τουριστικής περιόδου, αλλά και στον στόχο να αξιοποιηθούν εκείνες οι μορφές τουρισμού, οι οποίες θα κάνουν πράξη το «365 μέρες τουρισμός» το χρόνο.


Επεσήμανε πως είναι σημαντικό να ανασχεδιαστούν οι υποδομές, να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα και να ενισχυθεί η δυνατότητα των προορισμών να διαχειριστούν τις αυξημένες απαιτήσεις και τις περιβαλλοντικές πιέσεις.


Καθοριστικό ρόλο σε αυτό, τόνισε, πως θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία πράσινων υποδομών, ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης, διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα.


«Δυστυχώς όμως κινδυνεύει να γίνει μια χαμένη μεγάλη ευκαιρία εξαιτίας των κακών χειρισμών της κυβέρνησης.


Στόχος είναι μια δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία, ώστε να οικοδομήσουμε τον τουρισμό του μέλλοντος, εξασφαλίζοντας αντοχή σε κρίσεις, δικαιότερη διάχυση του οικονομικού αποτυπώματος, και εν τέλει βιωσιμότητα», κατέληξε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Μίλτος Χατζηγιαννάκης, βουλευτής Εύβοιας, Ευάγγελος Κυριακού, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Σπιλάνης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς κι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων της περιοχής.