Νοτοπούλου από Λέσβο: η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης


Επίσκεψη στη Λέσβο πραγματοποιεί σήμερα, Δευτέρα, 26 Ιουλίου, η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της περιβαλλοντικής διαχείρισης των τουριστικών προορισμών και ιδιαίτερα της Λέσβου με την εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα.

Επισκέφθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής (ΚΠΕΚ), όπου και ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Νικόλαο Ζούρο, την Περιβαλλοντολόγο, Ελένη Γαληνού, και την αντιδήμαρχο Τουρισμού Δ. Δυτικής Λέσβου, Αφροδίτη Βατή.


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο που οργανώνει και υλοποιεί κάθε χρόνο μια σειρά από δραστηριότητες με σκοπό την ενημέρωση, ψυχαγωγία και την ευαισθητοποίηση για θέματα περιβάλλοντος και φύσης.


Η βουλευτής ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες που οργανώνονται από το ΚΠΕΝ και φέρνουν σε επαφή τους συμμετέχοντες με την πλούσια φύση της Λέβου και με τοπικά και παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα.


Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στη σημασία της περιβαλλοντικής διαχείρισης των τουριστικών προορισμών στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και ιδιαίτερα στις δυνατότητες της Λέσβου με την εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα, όπου δράσεις, όπως αυτή του ΚΠΕΝ, μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, όπως και του σχολικού τουρισμού.


Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Μόλυβο, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους τουρισμού του νησιού και συζήτησαν θέματα τα οποία αφορούν τις τοπικές επιχειρήσεις όπως είναι η έλλειψη ρευστότητας, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.


«Οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις δεν έλαβαν την αναγκαία οικονομική στήριξη και αποκλείστηκαν από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και έκτακτα μέτρα. Με την αβεβαιότητα της εξέλιξης των κρατήσεων και της τουριστικής δραστηριότητας, η βιωσιμότητα τους είναι επισφαλής. Διεκδικούμε για λογαριασμό όλων τα αυτονόητα. Την αύξηση των ενισχύσεων και την διάθεση τους με προοδευτικά και αντικειμενικά κριτήρια», σημείωσε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.


Θέματα όπως η ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ, αλλά και της απουσίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο συζήτησαν για τα οποία η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης με όραμα τον Βιώσιμο Τουρισμό με εθνικής εμβέλειας άξονες.


Η κα Νοτοπούλου τόνισε και την ταυτόχρονη εκπόνηση περιφερειακού σχεδίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, ως εξειδίκευση του εθνικού σχεδίου και με βάση τις ιδιαιτερότητες του προορισμού της Λέσβου.


Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Λουτρόπολη Θερμής και συνομιλώντας με κατοίκους της περιοχής, συμφώνησε στην ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το αίτημα τους, ώστε να αξιοποιηθεί το γεωθερμικό πεδίο και να δημιουργηθεί στη Θερμή ένας πραγματικός προορισμός ευεξίας.


Η Λέσβος διαθέτει μοναδικές θάλασσες για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ, ποτάμια για εναλλακτικές διαδρομές στην ενδοχώρα, θερμές και ιαματικές πηγές, πλούσια ιστορία, μνημεία, μουσεία αλλά και τη μοναδική βιοποικιλότητα.