Μυστράς: η βυζαντινή καστροπολιτεία


Το καλοκαίρι πλησιάζει κι οι περισσότεροι κάνουν σχέδια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, σε ένα ωραίο ξενοδοχείο, με μια αμμουδερή παραλία... Υπάρχουν όμως και κάποιοι προορισμοί, οι οποίοι, μπορεί να μην είναι παραθαλάσσιοι, αλλά αξίζει όσο τίποτα να τους επισκεφτεί κανείς, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή. Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζουμε τον Μυστρά!!!

Μόλις 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της λακωνικής πρωτεύουσας, της Σπάρτης, πάνω σε έναν βραχώδη όγκο στους πρόποδες του Ταϋγέτου, δεσπόζει το κάστρο του Μυστρά, το οποίο και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους ξένους τουρίστες, αλλά και τους ημεδαπούς, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή.

 
 

Η «νεκρή πόλη» βρίθει από εκκλησίες και παρεκκλήσια, σπίτια και παλάτια. Το μεσαιωνικό της κάστρο αλλά κι ο οχυρωμένος της οικισμός αποτέλεσε το έσχατο προπύργιο του Ελληνισμού πριν από την κατάκτηση των Οθωμανών αλλά υπήρξε και κοιτίδα του βυζαντινού πολιτισμού.


Το τουριστικό προφίλ της περιοχής έχει αλλάξει καθώς θεωρείται πλέον ένας αυτόνομος προορισμός και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που έχουν δημιουργηθεί προσφέρουν ποιοτική διαμονή δίνοντας έμφαση στον τουρισμό ευεξίας με πλείστες υπηρεσίες περιποίησης σώματος και ψυχής.Πριν αναφερθούμε στην πλούσια ιστορία της καστροπολιτείας, το moveo.gr ετοίμασε και σας παρουσιάζει ένα βίντεο, με σκοπό να σας μεταφέρει τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας της βυζαντινής καστροπολιτείας.


Με ένα κλικ στον σύνδεσμό, και πατώντας «εγγραφή» στη σελίδα του Moveo.gr στο YouTube θα έχετε την ευκαιρία να απολαμβάνετε αλλά και να ενημερώνεστε για μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα.


Η ιστορία του Μυζηθρά

Στον φυσικά οχυρωμένο λόφο του Μυστρά (γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως), ο ηγεμόνας, Γουλιέλμος Βιλλεαρδουίνος, χτίζει το 1249 ένα ισχυρό κάστρο, το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας των τελευταίων αιώνων μέχρι την πτώση του στους Τούρκους το 1460.


Από το 1262, με τους Βυζαντινούς να γίνονται κύριοι του Μυστρά, αρχίζει μία λαμπρή περίοδος για τη μεσαιωνική καστροπολιτεία.


Ο λόφος γεμίζει σπίτια, χτίζονται αρχοντικά και παλάτια, εκκλησίες και οχυρωμένα μοναστήρια και η πυκνοκατοικημένη πολιτεία περιτειχίζεται με δύο περιβόλους.Μετά τα μέσα του 14ου αιώνα, τη διοίκηση αναλαμβάνουν μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας της Κωνσταντινούπολης - οι Καντακουζηνοί (1348 - 1383) και οι Παλαιολόγοι (1383 - 1460) - τότε το Δεσποτάτο του Μυστρά ακμάζει και εξελίσσεται σε σπουδαίο κέντρο πολιτισμού, στενά συνδεδεμένο με την Κωνσταντινούπολη.


Καλλιεργούνται οι τέχνες και τα γράμματα από σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους, οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ανθρωπιστικών σπουδών αλλά και στη μετεξέλιξη των καλλιτεχνικών τάσεων στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα.Μητρόπολη - Άγιος Δημήτριος

Ο ναός χτίστηκε πιθανότατα μετά την παράδοση του Μυστρά στους Βυζαντινούς το 1262. Οι σημαντικές τοιχογραφίες της χαρακτηρίζονται από ποικιλία τεχνοτροπιών, οι οποίες οφείλονται στις διαφορετικές χρονικές περιόδους (τέλη 13ου - αρχές 14ου αιώνα) αλλά και στα διαφορετικά εκφραστικά μέσα των ζωγράφων που τις δημιούργησαν.


Μονή Βροντοχίου

Οι Άγιοι Θεόδωροι (1290- 1295) και η Παναγία η Οδηγήτρια (Αφεντικό) αποτελούσαν την οχυρωμένη μονή Βροντοχίου, μεγαλόπρεπο έργο που ίδρυσε ο ηγούμενος Παχώμιος. Η Οδηγήτρια διασώζει εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες (1312 - 1322), ορισμένες από τις οποίες συνδέονται με την τέχνη της Κωνσταντινούπολης.
Ναός Αγίας Σοφίας

Ο ναός αποτελούσε καθολικό μονής και διασώζει στα γλυπτά του μονογράμματα του κτήτορα, πρώτου Δεσπότη του Μυστρά, Μανουήλ Καντακουζηνού (1348 - 1380). Από τη ζωγραφική του εντυπωσιάζει η μνημειώδης παράσταση του Χριστού στην κόγχη.Ναός Περιβλέπτου

Ο ναός έχει προσαρτηθεί σε σπηλαιώδη βράχο. Οι τοιχογραφίες του διακρίνονται για τα προσεκτικά δουλεμένα χρώματα και τις κομψές, γεμάτες ευγένεια και ρυθμό μορφές.


Ναός Ευαγγελίστριας

Μικρός κομψός ναός με ταφικά προσκτίσματα (στα νότια και στα δυτικά). Σώζονται τοιχογραφίες, πιθανώς του τέλους του 14ου ή του 15ου αιώνα.


Ναός Παντάνασσας

Ο πρωτοστράτορας, Ιωάννης Φραγκόπουλος, δημιούργησε το 1428 μία αριστουργηματική σύνθεση, αφού για τον αρχιτεκτονικό της τύπο αντιγράφει την Οδηγήτρια, για τη διακόσμηση (κόγχες ιερού) δανείζεται από τη γοτθική τέχνη και η ζωγραφική της είναι μία σύνθεση από την Οδηγήτρια και την Περίβλεπτο. Στο ισόγειο οι τοιχογραφίες ανήκουν στον 17ο - 18ο αιώνα.


Τα παλάτια

Σε ένα πλάτωμα χτίστηκαν τα παλάτια των Δεσποτών. Διαφορετικής χρήσης κτίρια, ανεγέρθηκαν κατά τη διάρκεια του 13ου και 15ου αιώνα, τα οποία σχηματίζουν ένα μεγάλο συγκρότημα, στο οποίο δεσπόζει η αίθουσα του θρόνου..Μουσείο

Στο μουσείο εκτίθενται έργα της καλλιτεχνικής παραγωγής του Δεσποτάτου, καθώς και χρηστικά αντικείμενα, μέσα από τα οποία διερευνώνται στοιχεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων του Μυστρά, αλλά και οι ποικίλες κι αμφίδρομες σχέσεις που ανέπτυξε το Βυζάντιο με τη Δυτική Ευρώπη τους τελευταίους αιώνες της αυτοκρατορίας.