Μοριάς '21: Οι πίνακες που «ζωντανεύουν» την Ελληνική Επανάσταση


Το πρόγραμμα του πολιτιστικού τουρισμού «Μοριάς '21», σε συνεργασία με τα πολυκαταστήματα «Attica» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και τα εμπορικά κέντρα «The Mall Athens», «Golden Hall» και «Mediterranean Cosmos», μας ταξιδεύουν μέσα από τους «πίνακες που ζωντανεύουν» (Tableaux Vivants) συνδέοντας την παραστατική τέχνη με τη ζωγραφική και την Ιστορία του Αγώνα.

Διακόσια χρόνια μετά, έξι πίνακες του Μουσείου Μπενάκη αναβιώνουν στιγμές της Επανάστασης του 1821 σε βιτρίνες και εμπορικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Performers αναπαράγουν, αποδομούν και ερμηνεύουν σε Tableaux Vivants εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων που αποτύπωσαν το ήθος και το πάθος, τα ιδανικά και τις πράξεις των Αγωνιστών του 1821.Ένας διάλογος αναπτύσσεται μεταξύ των ερμηνευτών και των περαστικών, σε δυο διαφορετικούς χρονο-ρυθμούς.


Έργα οικεία, «μνημεία», με την κυριολεκτική σημασία του όρου, εικονοποιούν την ιστορική μνήμη και αποτελούν πλέον τεκμήρια της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς έχουν εγγραφεί ανεξίτηλα, συναισθηματικά, και βιωματικά στο συλλογικό μας υποσυνείδητο.

Η δράση ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, όπου τα Tableaux Vivants θα παρουσιαστούν στη βιτρίνα του πολυκαταστήματος «Attica» στην οδό Τσιμισκή, στις 1 και 2 Ιουλίου, ώρα 19:30-20:10 και στις 3 Ιουλίου, ώρα 13:00-13:40.

Συνέχεια θα δοθεί στην Αθήνα, όπου τα Tableaux Vivants θα παρουσιαστούν στη βιτρίνα του πολυκαταστήματος Attica στην οδό Πανεπιστημίου, στις 6, 7, 8 και 9 Ιουλίου, ώρα 19:30-20:10.

Τα Tableaux Vivants θα παρουσιαστούν επίσης στο εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos», στη Θεσσαλονίκη, στις 16, 17 & 18 Σεπτεμβρίου.


Στην Αθήνα, στα εμπορικά κέντρα «The Athens Golden Hall» στις 23, 24 & 25 Σεπτεμβρίου και στο «The Mall Athens» στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 & 2 Οκτωβρίου.

Η Discover Greek Culture πίσω από την ιδέα

Τη χορογραφία και το casting έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού, την εικαστική εγκατάσταση η Όλγα Μπρούμα, την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ο Παναγιώτης Πλασκασοβίτης και τη διεύθυνση παραγωγής ο Ανδρέας Βάλμης. Ερμηνεύουν οι: Διονύσης Λάνης, Πέτρα Μαυρίδη, Δώρα Μπιλιώνη και Χρήστος Φουσέκης.