Μοριάς '21: η ιστορία μέσα από ψηφιακά εκθέματα και τοιχογραφίες


Με το πρόγραμμα για τον ιστορικό τουρισμό «Μοριάς ‘21» δίνεται η δυνατότητα να μάθουμε για την ιστορία και την τέχνη μέσα από ψηφιακά εκθέματα και τοιχογραφίες.

Σύγχρονα ψηφιακά μέσα και καλλιτέχνες ζωντανεύουν την ιστορία της Επανάστασης του 1821 στην Πελοπόννησο με το πρόγραμμα «Μοριάς ’21», μια δημιουργία του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., το οποίο συνεχίζεται δυναμικά.


21 θεματικές διαδρομές, σε ένα διαφορετικό ταξίδι στην Πελοπόννησο με εμπειρίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την Ιστορία και την Τέχνη, με τρισδιάστατα πολυμεσικά ψηφιακά εκθέματα και δημόσιες τοιχογραφίες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ξεδιπλώνουν για τους επισκέπτες του Μοριά το αφήγημα της Επανάστασης του 1821.


Ιστορία: «Το Ταξίδι Ενός Έθνους»

Η δράση «Το Ταξίδι Ενός Έθνους» μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο που κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη, μέσα από τρισδιάστατα πολυμεσικά εκθέματα που μας φέρνουν σε άμεση επαφή με την ιστορία.


Πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που παρουσιάζουν σημαντικές στιγμές για την κάθε πόλη ζωντανεύουν ψηφιακά, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και οπτικοακουστικών μέσων και με παράλληλη αφήγηση των γεγονότων από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους.


Χάρη στον τεχνολογικά προηγμένο τρόπο προβολής και αφήγησης, οι επισκέπτες βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης, ζώντας την ένταση της μάχης και τη συγκίνηση του αγώνα για την ελευθερία.


Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, δημιουργήθηκε η σπονδυλωτή έκθεση Ελληνικών ενδυμασιών «Ο Μοριάς της Ελευθερίας», η οποία παρουσιάζει παραδοσιακές τοπικές φορεσιές της Πελοποννήσου και του Αργοσαρωνικού.

Τέχνη: «Τα Πρόσωπα της Επανάστασης»

Περνώντας από τις πόλεις του Μοριά, συναντά κανείς πορτρέτα των μεγάλων αγωνιστών της επανάστασης που έχουν δημιουργηθεί από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.


Αυτή τη φορά όχι σε κάποιο μουσείο, αλλά πλήρως εναρμονισμένα με την πόλη, πάνω σε κτήρια και δρόμους.


Στο πλαίσιο της δράσης «Τα Πρόσωπα της Επανάστασης», νέοι καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στο αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου, δημιουργώντας σύγχρονες τοιχογραφίες με θέμα την Επανάσταση και τους Ήρωές της.


Οι τοιχογραφίες σε Πύλο, Τρίπολη, Μεσσήνη, Τριφυλία, Μονεμβασιά, Καλαμάτα, Ναύπλιο και Αρεόπολη έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ αυτή της Κορίνθου θα είναι έτοιμη έως τις 23 Ιουλίου και της Καρδαμύλης στις 25 Ιουλίου.Οι τοιχογραφίες του προγράμματος Μοριάς ’21:

- Καλαμάτα: Πορτρέτα του Πετρόμπεη, του Κολοκοτρώνη, του Παπαφλέσσα, του Νικηταρά, του Παπατσώνη και του Αναγνωσταρά.

- Ναύπλιο: Πορτρέτα του Καποδίστρια και Κολοκοτρώνη.

- Κόρινθος: Πορτρέτο του Κολοκοτρώνη στην Ακροκόρινθο.

- Τρίπολη: Πορτρέτο του Κολοκοτρώνη να εισέρχεται στην πόλη έφιππος, ενώ στα τείχη ανεβαίνει ο Παναγιώτης Κεφαλάς.

- Πύλος: Πορτρέτο των τριών Ναυάρχων: Κόδριγκτων, Χέυδεν, Δεριγνύ.

- Ανατολική Μάνη: Πορτρέτο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

- Δυτική Μάνη: Πορτρέτο του Πετρόμπεη με τον Νικηταρά.

- Μονεμβασιά: Εικαστική αποτύπωση της παράδοσης του κάστρου, με τα κλειδιά της, στον Αλέξανδρο Καντακουζηνό

- Τριφυλία: Πορτρέτο του Αμβρόσιου Φραντζή με τους 4 τόμους της Ιστορίας του.

- Μεσσήνη: Πορτρέτο των Κολοκοτρώνη και Ιμπραήμ αντικρυστά, με κομμένες ελιές στη μέση, μαζί με τα λόγια του Κολοκοτρώνη.


Το πρόγραμμα υλοποιείται από το ΙΓ’ Εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με την εποπτεία της προέδρου του τμήματος Εικαστικών Τεχνών, Ερατούς Χατζησάββα, η οποία έχει την ευθύνη της ιστορικής τεκμηρίωσης και την εικαστική επιμέλεια της εικονογράφησης.


Τελεί υπό την αιγίδα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με αντίστοιχους Δήμους της Πελοποννήσου.


Στόχος της δράσης είναι η κάθε τοιχογραφία να απεικονίζει πρόσωπα ή γεγονότα που συνδέονται με την πόλη.


Όλα τα εκθέματα εμπλουτίζουν τις 21 θεματικές διαδρομές του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ ’21, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες δράσεις, από τους άξονες Γαστρονομία και Φύση.


Προτεινόμενες τριήμερες, πενθήμερες και επταήμερες διαδρομές είναι διαθέσιμες στη ιστοσελίδα του προγράμματος www.morias21.com.