Μείζον ζήτημα για την ελληνική οικονομία η επανέναρξη του τουρισμού


«Η υγειονομικά ασφαλής επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας αποτελεί μείζον ζήτημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Ανδρέας Ξανθός και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στην επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας με όρους υγειονομικής ασφάλειας αναφέρθηκαν οι τομεάρχες Τουρισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε κοινή τους δήλωση.


«Η υγειονομικά ασφαλής επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας αποτελεί μείζον ζήτημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό», σημείωσαν.


Αναφέρουν πως ο συνδυασμός της προστασίας της δημόσιας υγείας και της βιώσιμης επανεκκίνησης του τουρισμού, πρέπει να αποτελέσει κεντρική πολιτική προτεραιότητα για τη χώρα.


Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν, η Ελλάδα θα επαναβεβαιώσει τη θέση της στη διεθνή αγορά ως ασφαλής τουριστικός προορισμός αλλά και θα «επουλώσει» τις μεγάλες «πληγές» που δημιούργησε η πανδημία.


«Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού αναδεικνύουν προβλήματα κρίσιμης σημασίας τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα» υπογραμμίζουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνουν πως «οι αρνητικές εξελίξεις και τα λάθη της προηγούμενης περιόδου δεν πρέπει να επαναληφθούν, καθώς μια νέα αποτυχία και στο υγειονομικό αλλά και στο οικονομικό επίπεδο μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη».

Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις και στην εστίαση αποτελούν την «πρώτη γραμμή» υποδοχής των ταξιδιωτών προτείνουν τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό τους.


«Μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αναχαίτιση της πανδημίας και στον έλεγχο των κρουσμάτων στην κοινότητα» τονίζουν.

Βασική προϋπόθεση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού, όπως αναφέρουν, αλλά βεβαίως και η αύξηση των δόσεων από τις αδειοδοτηθείσες φαρμακευτικές εταιρείες.


«Με πρωτοβουλίες προς την Ε.Ε. για την άρση των περιορισμών που βάζει το καθεστώς προστασίας της «πατέντας» στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο και στην ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σ’ αυτά» τονίζουν οι τομεάρχες.

Η γρήγορη επίτευξη συλλογικής ανοσίας απέναντι στον SARS-CoV-2 και η αποκλιμάκωση της μεγάλης υγειονομικής-οικονομικής-κοινωνικής κρίσης είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.


Η έγκαιρη ανοσοποίηση των ανθρώπων της «τουριστικής βιομηχανίας» μπορεί να διασφαλίσει την, χωρίς προβλήματα, εξέλιξη της νέας τουριστικής περιόδου» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους επισημαίνοντας πως θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά κι ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα σε επίπεδο Ευρώπης αλλά και την αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε επιχειρήσεις κι εργασιακούς χώρους αλλά και χώρους φιλοξενίας.