Κουντουρά: σύσταση ευρωπαϊκής υπηρεσίας τουρισμούΗ Έλενα Κουντουρά ζήτησε από την πορτογαλική προεδρία τη σύσταση «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τουρισμού» που θα στηρίξει τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των κρίσεων στον τουρισμό.

Στόχος της πρότασης η συνεργασία, ο συντονισμός κι η υποστήριξη των κρατών-μελών της Ε.Ε. για τη διαχείριση των κρίσεων στον τουρισμό.


Το ζήτημα, το οποίο αφορά ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, έθεσε η ευρωβουλευτής, Έλενα Κουντουρά, στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, με τη συμμετοχή των Πορτογάλων Υπουργών Τουρισμού και Υποδομών, Ρίτα Μάρκες και Νούνο Σάντος.


Κουντουρά: «η ΕΕ έχει συστηματικά υπάρξει απούσα από τη διαχείριση των κρίσεων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός»


«Οι κρίσεις αυτές δεν γνωρίζουν σύνορα και άρα η αντιμετώπιση τους θα ήταν πιο αποτελεσματική αν υποστηριζόταν από κοινές δομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε η Έλενα Κουντουρά τονίζοντας πως η πανδημία ανέδειξε με το πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη για ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό, και για αντίστοιχες ευρωπαϊκές δομές.


Με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε η ευρωβουλευτής, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και οι κρίσεις που απαιτούν διαχείριση, όπως οι πτωχεύσεις κολοσσών του τουρισμού (πχ. Thomas Cook), η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές και τα ζητήματα ασφαλείας.


Αναφέρθηκε ακόμη στην πρότασή της για τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό που έχει ήδη υιοθετηθεί από την Επιτροπή TRAN, και έχει ήδη ψηφιστεί σε δύο ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον τουρισμό.


Η πρόταση αυτή, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται μετά την ένταξη στον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2021 σχετικής προπαρασκευής δράσης.


Ζήτησε από την Υπουργό Τουρισμού της Πορτογαλίας, να στηρίξει και να προωθήσει την πρόταση για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τον Τουρισμό, με εντολή μεταξύ άλλων να υποστηρίξει τα Κράτη στη διαχείριση κρίσεων στον Τουρισμό, και όπου μπορούν να ενταχθούν κοινοί μηχανισμοί στήριξης για τη διαχείριση κρίσεων.


Ζήτησε επίσης και την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, το Παρατηρητήριο και η προβολή της Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού σε τρίτες χώρες.


«Πρόκειται για πολύ σημαντική προσφορά συνολικά στον ευρωπαϊκό τουρισμό, που θα ωφελήσει όλα τα κράτη-μέλη, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους αλλά και τους επισκέπτες», δήλωσε η Έλενα Κουντουρά.


Η Έλενα Κουντουρά υπογράμμισε την ανάγκη να καταστούν υποχρεωτικά σε όλη την Ε.Ε. τα αρνητικά τεστ κορωνοϊού πριν την αναχώρηση, με στόχο την αποφυγή της διασποράς του ιού και τη μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια και στις μεταφορές σε όλη την Ευρώπη.


«Σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας πρέπει να είμαστε σαφείς ότι σήμερα ο μόνος τρόπος για ασφαλή ταξίδια είναι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για υποχρεωτικό τεστ πριν την επιβίβαση. Πρέπει επίσης να τονίσουμε τις προτάσεις μας για την δημιουργία ενός συστήματος αμοιβαίας και κοινής αναγνώρισης των εμβολιασμών από τις αρχές των Κρατών Μελών, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, φυσικά μόνο αν προκύψουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οι εμβολιασμένοι δεν αποτελούν πιθανή πηγή μετάδοσης του ιού» κατέληξε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.