Καραμανλής: επενδύουμε στην ανάπτυξη του σιδηρόδρομου


Τα μέλη της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής, ενημέρωσε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, σχετικά με τις εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα - Δομοκός.

Tο έργο, αποτελείται από δύο τμήματα όπου το πρώτο εκτελείται μεταξύ των Σιδηροδρομικών Σταθμών Τιθορέας και Λιανοκλαδίου, μήκους 54 χλμ, και το δεύτερο μεταξύ των Σταθμών Λιανοκλαδίου και Δομοκού, μήκους 52 χλμ.


Οι κατηγορίες των συμπληρωματικών έργων αφορούν:


- Στην αντιπλημμυρική θωράκιση της γραμμής μετά και το φαινόμενο του Ιανού, που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κομμάτι της γραμμής από το Λιανοκλάδι μέχρι τη σήραγγα Όθρυς


- Στην υποχρεωτική εφαρμογή των νέων τεχνικών προδιαγραφών διαλειτουργικότητας


-Στην υποχρεωτική εφαρμογή νέων προδιαγραφών του ΑΔΜΗΕ για τους σταθμούς της ηλεκτροκίνησης.


Κατά μήκος αυτής της γραμμής συναντώνται πέντε Σιδηροδρομικοί Σταθμοί στους οικισμούς Τιθορέας, Μώλου, Λιανοκλαδίου, Άγιου Στεφάνου (περιοχή Ξυνιάδας) και Δομοκού, δύο Σιδηροδρομικές Στάσεις στις Αγγείες και τον οικισμό Θαυμακού, και δύο δίδυμες σήραγγες Καλλιδρόμου και Όθρυος.


Ο Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την υπογραφή της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης της σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα – Δομοκός που αφορά τις υπολειπόμενες εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και για την κατασκευή της επιδομής, των Ηλεκτρο-Μηχανολογικών εγκαταστάσεων, της σηματοδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτροκίνησης.«Αναγνωρίζουμε τη σημασία του σιδηρόδρομου κι επενδύουμε στην ανάπτυξή του, τόσο μέσα από την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πακέτου έργων συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια, όσο και μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών.


Στον διεθνή διαγωνισμό μειοδότρια αναδείχθηκε η Κοινοπραξία του Άκτωρα – της J&P ΑΒΑΞ και της ΤΕΡΝΑ και η προβλεπόμενη σύμβαση υπεγράφη στις 18-12-2013.