Καραμανλής: άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων


Η καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους θα ξεκινήσει την άλλη εβδομάδα, καθώς οι αυτοψίες προχωρούν κι αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Στο υπουργείο Υποδομών θα δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, από τις πρόσφατες πυρκαγιές, καθώς η διαδικασία των αυτοψιών ξεκίνησε κι αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι πάνω από 2.000 αυτοψίες ολοκληρώθηκαν ταχύτατα και η πλατφόρμα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτή.


Όπως εξήγησε η στεγαστική συνδρομή, που θα φτάνει τα 150.000 €, έχει μία διαδικασία, καθώς πρώτα πρέπει να γίνει έλεγχος από τους μηχανικούς.


«Τι κάνει η κυβέρνηση; Πρώτη φορά μετά τον «Ιανό» έρχεται και λέει ότι εγώ σου δίνω, άμεσα και χωρίς μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, 20.000 ευρώ, για τα κόκκινα σπίτια, που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά», δήλωσε σχετικά ο υπουργός.


Αναφέρθηκε στους ελέγχους στις δύο περιοχές, όπου υπήρξαν οι μεγαλύτερες ζημιές.


Στην Αττική τα κόκκινα κτίρια είναι περίπου 220 και στην Εύβοια είναι περίπου 340.


Τα κίτρινα, αυτά τα οποία είναι προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, αλλά είναι επισκευάσιμα, στην Αττική είναι περίπου 270 και στην Εύβοια περίπου 230.


«Την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Στο παρελθόν ένας άνθρωπος, που είχε καεί το βίος του, έπρεπε να τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία για να πάρει τα χρήματα του, αυτή τη φορά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνει κάτι πολύ απλό. Ένα ποσό, μία πλατφόρμα - μία εκταμίευση», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.


Από τη στιγμή που τα Δασαρχεία θα έρθουν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα σταματήσουν τα φαινόμενα εκείνα που ο τοπικός δασάρχης δεν έδινε άδεια να υδροδοτηθεί νόμιμος οικισμός, καθώς πλέον θα υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος.


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών μπορεί να υπήρξαν λάθη και αστοχίες. Και αυτό το αναγνώρισε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, κάτι που θεωρώ ότι ήταν μία πολύ σημαντική πολιτική κίνηση», σημείωσε επίσης ο υπουργός Υποδομών.


Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στον αγώνα δρόμου, όπως χαρακτηριστικά είπε, που δίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, διότι πρέπει πρώτα να γίνει υλοτόμηση στα καμένα και άμεσα τα πρώτα μικρά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, για να ξεκινήσει μετά η αναδάσωση.


Ανέφερε πως η κυβέρνηση θα αποταθεί στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να προχωρήσουν αυτά τα έργα το συντομότερο δυνατό.