Θεοχάρης: σημείο - κλειδί το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον τουρισμό


Αναλυτικό σχέδιο για το πανευρωπαϊκό άνοιγμα του τουρισμού παρουσίασε o Χάρης Θεοχάρης στην έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε.. Ο κος Θεοχάρης υπογράμμισε τη σημασία του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο και χαρακτήρισε «σημείο-κλειδί» στο άνοιγμα του τουρισμού.

Ο Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη, τόνισε πως με την υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελευθερίας μετακίνησης των τουριστών.


Κι αυτό θα γίνει τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στα ταξίδια από και προς τρίτες χώρες.


Ο υπουργός Τουρισμού ανέπτυξε το ελληνικό σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, επισημαίνοντας πως ο εμβολιασμός δε θα είναι, σε καμία περίπτωση, υποχρεωτικός, ούτε θα τίθεται σαν προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος.


«Το πιστοποιητικό δεν παραβιάζει, ούτε καν απειλεί έστω και στο ελάχιστο, τα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών.


Ωστόσο, ένα τυποποιημένο, ενιαίο έγγραφο για όσους έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση με εναέρια, θαλάσσια και επίγεια μέσα μεταφοράς.


Η σχετική πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε εύφορο έδαφος, όπως φάνηκε στις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όμως, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη έως την καθολική εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.


«Πέρυσι προσπαθήσαμε να αντεπεξέλθουμε αμυντικά στις έκτακτες, άγνωστες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης.


Φέτος, όμως, είναι ανάγκη να αναλάβουμε δυναμικά πρωτοβουλίες και, ιδανικά, να ορίσουμε ένα κοινό πλαίσιο κανονισμών. Όσο πιο ξεκάθαρα είναι τα μέτρα που λαμβάνουμε, τόσο θα ελαχιστοποιούμε την αβεβαιότητα.


Η αίσθηση ασφάλειας είναι στοιχείο κεφαλαιώδους σημασίας για να αποφασίσει κάποιος να ταξιδέψει μακριά από τη χώρα του» επεσήμανε ο Χάρης Θεοχάρης.


Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πολύτιμα εργαλεία για την ασφάλεια των τουριστικών μετακινήσεων.


Αυτά είναι τα rapid tests, τα PCR τεστ, η μεγάλη επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τεστ αντιγόνων, ο επιδημιολογικός χάρτη που καταρτίζει και ενημερώνει διαρκώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) καθώς και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μετακινήσεις τουριστών από και προς τρίτες χώρες.


Ειδικά για τα rapid tests, ο κος Θεοχάρης είπε ότι μπορούν να αλλάξουν εντελώς τους όρους ολόκληρου του «παιχνιδιού».


Και η Κομισιόν έχει ήδη εγκρίνει πολλά και διαφορετικά τεστ κατόπιν κλινικών δοκιμών.


«Έχουμε την πεποίθηση πως οι εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και η ευρεία τυποποίηση των τεστ και του πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα καταστήσουν εφικτό τον ασφαλή τουρισμό.


Με αυτά τα μέσα και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων κάθε ταξιδιώτη, θα πετύχουμε τη σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων και την επαναδραστηριοποίηση του τουριστικού τομέα» δήλωσε.


Θεοχάρης: σε τι αφορούν οι αποφάσεις της Ε.Ε.


1) στην καθιέρωση κοινής ευρωπαϊκής φόρμας PLF


2) στην υιοθέτηση Κοινού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού


3) στην αντιμετώπιση των ιδιαιτέρως αυξημένων αναγκών για επενδύσεις


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποφανθεί ότι ο τουρισμός, συνεπεία της COVID-19, αντιμετωπίζει πιεστικό έλλειμμα ρευστότητας και φερεγγυότητας.


Συνεπώς, ο τουριστικός κλάδος εμφανίζει το χαμηλότερο δείκτη εμπιστοσύνης και τη μεγαλύτερη ανάγκη επενδύσεων από τα 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα


4) στην προστασία των εποχιακών επιχειρήσεων με βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικά εργαλεία.


Με αυτά θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν άμεσα τη δραστηριότητά τους. Χωρίς αυτά κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά.


Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα, αξιοποιώντας πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τις συνέπειες της πανδημίας.


Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.


Πρωταγωνιστικός ρόλος σε αυτή την προσπάθεια έχει ανατεθεί στις ειδικές μορφές τουρισμού (πχ γαστρονομικός, καταδυτικός κ.ά.), οι οποίοι ενισχύονται και προβάλλονται σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά και σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική.