Θεοχάρης: είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε Ρώσους τουρίστες με ασφάλεια


Με την επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού της Ρωσίας, Zarina Valeriyevna Doguzova, είχε συνάντηση ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, με την οποία συζήτησε τις βασικές γραμμές άμυνας της Ελλάδας εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού στη χώρα μας.

Με την επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού της Ρωσίας, Zarina Valeriyevna Doguzova, είχε συνάντηση εργασίας στη Μόσχα ο Χάρης Θεοχάρης.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος επαφών που έχει ο Έλληνας υπουργός στη ρωσική πρωτεύουσα με σημαίνοντες εκπροσώπους δημόσιων κι ιδιωτικών φορέων του τουριστικού κλάδου.


«Εξετάσαμε το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού σε όλο του το εύρος, το πώς ακριβώς θα γίνει, τα δικά μας συστήματα, τα αντίστοιχα συστήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ.λπ.


Θεωρώ ότι, με εντατική δουλειά το επόμενο διάστημα, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα και, γιατί όχι, τις ροές που δεν είχαμε πέρσι», σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης.


Η χώρα μας, όπως έχει ανακοινωθεί, ανοίγει επίσημα την τουριστική περίοδο στις 14 Μαΐου με 5 βασικές γραμμές άμυνας έναντι της υγειονομικής κρίσης.


«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που το άνοιγμα θα είναι ασφαλές και για όσους φιλοξενούμε αλλά και για τους Έλληνες πολίτες.


Βεβαίως, παραμένουμε σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους, με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, για να σιγουρέψουμε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που θα επιτρέψουν να υλοποιήσουμε το άνοιγμα με ασφάλεια.


Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε τους πολίτες των δύο χωρών να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους, είτε οι Ρώσοι στην Ελλάδα, είτε οι Έλληνες στη Ρωσία», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.


Χάρης Θεοχάρης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS: «Η Ελλάδα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα επιτύχει τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την υγεία των τουριστών.

Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS, ο Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί Ρώσους τουρίστες με ασφάλεια.


«Στην Ελλάδα αποδείξαμε πέρυσι ότι η πανδημία δεν αποκλείει τον ασφαλή τουρισμό. Το καλοκαίρι του 2020 καταφέραμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας για τους τουρίστες, με τρόπο τέτοιο, ώστε να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στη διασφάλιση της υγείας επισκεπτών και πολιτών αφ' ενός και αφ' ετέρου στη δυνατότητα των ανθρώπων να ταξιδεύουν και να απολαμβάνουν τις διακοπές τους.


Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα καλυτερεύει από ημέρα σε ημέρα. Έχουμε περάσει την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας και αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση, ως απόρροια των πολύ αυστηρών μέτρων που η χώρα μας έχει εφαρμόσει όλο το προηγούμενο διάστημα, έχοντας ως σύμμαχο σταδιακά και τον καλό καιρό.


Οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς ενώ διαθέτουμε πλέον σε επάρκεια τα γρήγορα και φθηνά «rapid tests».


Προσκαλούμε όποιον το επιθυμεί, να έρθει και να διαπιστώσει το πως η χώρα μας τα καταφέρνει όλο αυτό το διάστημα στην αντιμετώπιση της Covid-19.


Έως τις 14 Μαΐου θα ανοίγουμε σταδιακά τα σύνορά μας, ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι. Ήδη αίρουμε βαθμηδόν τους περιορισμούς προκειμένου να δοκιμάσουμε «πιλοτικά» το σχέδιό μας» σημείωσε.


Η Ρωσία είναι μία από τις χώρες όπου οι πολίτες της θα μπορούν να μας επισκέπτονται χωρίς περιορισμούς, δήλωσε ο υπουργός.


Θα πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν νοσήσει και να έχουν αντισώματα ή να έχουν αρνητικό τεστ πριν από τη άφιξή τους στη χώρα μας, σημείωσε χαρακτηριστικά.


«Θα συνεχίσουν να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατά την είσοδο στην Ελλάδα και, αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα, αυτό θα απομονώνεται άμεσα.


Πρόκειται για ένα πλέγμα μέτρων ασφάλειας, θα εφαρμοστεί από εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο διαθέτει και την περσινή εμπειρία. Μέχρι τη 14η Μαΐου οι περιορισμοί θα έχουν αρθεί.


Επίσης θα είμαστε σε θέση να δεχτούμε στην Ελλάδα και όσους ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V», κατέληξε λέγοντας ο Χάρης Θεοχάρης.