Η Sky Express χορηγός δράσης της επιτροπής «Ελλάδα 2021»


«Η μουσική παράδοση της Κρήτης ψηλά» είναι ο τίτλος της δράσης της επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην οποία χορηγός είναι η Sky Express. Η εταιρεία υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία του συλλόγου “Χάρχαλης” για την ανάδειξη της κρητικής μουσικής. Η δράση εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα δράσεων κι εκδηλώσεων που συντονίζεται από την επιτροπή «Ελλάδα 2021».

H Sky Express στηρίζει την πρωτοβουλία του συλλόγου “Χάρχαλης” για την αναβίωση και διατήρηση ενός ξεχωριστού κι ιστορικού κομματιού της εθνικής μας παράδοσης, της κρητικής μουσικής που εδώ και έναν αιώνα αντηχεί σε όλη την Κρήτη.


Η συγκεκριμένη δράση με τίτλο «Η μουσική παράδοση της Κρήτης ψηλά» τελεί υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» ως μέρος του εθνικού προγράμματος δράσεων κι εορταστικών εκδηλώσεων.


Η ενεργός συμμετοχή της Sky Express σε αυτή τη διαδικασία έρχεται ως φυσική συνέχεια της φιλοσοφίας της.

Αφενός τιμά την καταγωγή της συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση της πολύτιμης για την κρητική και εθνική λαογραφία παρακαταθήκης που έχει δημιουργήσει ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια.

Αφετέρου, η κίνηση αποτελεί προέκταση της δέσμευσης της εταιρείας να κρατάει πάντα ζωντανή τη σύνδεση ανάμεσα στις πόλεις, τα χωριά και τα νησιά, τους ανθρώπους, τα ήθη και τα έθιμα.


Στο πλαίσιο της χορηγίας εντάσσεται η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού που έχει συγκεντρώσει ο σύλλογος με στόχο την προστασία και διατήρησή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιπλέον, η συντήρηση και επισκευή σπάνιων μουσικών οργάνων, αλλά και η δημιουργία σύγχρονων μέσω προβολής και η διοργάνωση εκδηλώσεων για την ανάδειξη της κρητικής μουσικής παράδοσης σε κάθε γωνιά του πλανήτη.


 

«Ταξιδεύουμε καθημερινά στην Ελλάδα και τον κόσμο. Tώρα, που η χώρα γιορτάζει, συμμετέχουμε στις δράσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση, ως περήφανοι χορηγοί στην πρωτοβουλία του ιστορικού συλλόγου «Χάρχαλη» «Η Μουσική της Κρήτης Ψηλά».


Στηρίζουμε την προσπάθεια αναβίωσης και διατήρησης ενός ξεχωριστού, πολυαγαπημένου και ιστορικού κομματιού της εθνικής μας παράδοσης.


Η μουσική της Κρήτης, οι χοροί της, τα τραγούδια, η ποίηση, οι μελωδίες δεν είναι απλώς μέρος της ιστορίας της πατρίδας μας, της ταυτότητάς μας, του πολιτισμού μας.


Αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά που οφείλουμε να παραδώσουμε άθικτη στις επόμενες γενιές.


Για να ταξιδεύουμε όχι μόνο κυριολεκτικά αλλά και μέσα από τη μουσική του τόπου μας, τώρα και για πάντα», ανέφερε η Δέσποινα Κατσίκα, Marketing Manager της SKY express.


 

Ένα μουσικό ταξίδι στις κρητικές μελωδίες και τον κρητικό πολιτισμό ξεκινάει με την υποστήριξη της Sky Express.


 

«Η Sky Express με αίσθημα ευθύνης και περηφάνιας γίνεται κοινωνός της κρητικής μουσικής παράδοσης, με στόχο να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη.


Οι χοροί, τα τραγούδια, οι μελωδίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής γης και του τρόπου ζωής μετουσιώνονται στις πτήσεις της SKY express, συμβάλλοντας ενεργά στην αέναη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς», υπογράμμισε ο Λεωνίδας Λαϊνάκης εκ μέρους του Συλλόγου Κρητικής Μουσικής Ν. Χανίων «Χάρχαλης».

 

Ο παλαιότερος μουσικός σύλλογος κρητικής μουσικής Χανίων “Χάρχαλης»

Ιδρύθηκε το 1976 κι αποτελεί έναν από παλαιότερους παραδοσιακούς μουσικούς συλλόγους της χώρας.

Σκοπός του είναι η διατήρηση και η διάδοση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής μέσα από τη δωρεάν διδασκαλία μουσικών παραδοσιακών σκοπών, τραγουδιών, χορού και οργάνων, τη διοργάνωση συναυλιών, εκδηλώσεων, συνεδρίων, την έκδοση βιβλίων, δίσκων, κασετών, cd και video, καθώς και με τη συγκέντρωση, καταγραφή, αρχειοθέτηση, ψηφιοποίηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.


Στο αρχείο του έχει συγκεντρωθεί υλικό μισού και πλέον αιώνα.


Αφορά σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο παραδοσιακής μουσικής και χορού από όλα τα μέρη της Κρήτης, αλλά και σπάνιες φωτογραφίες και συνεντεύξεις από οργανοποιούς και μουσικούς, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και την εξέλιξη της κρητικής μουσικής κουλτούρας.


Το πολύτιμο αυτό υλικό συγκεντρώθηκε και διασώθηκε χάρη στην προσωπική προσπάθεια, το μεράκι και την φροντίδα μιας μικρής ομάδας ανθρώπων με όραμα να γαλουχήσει τις επόμενες γενιές και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και πόλο έλξης του διεθνούς ενδιαφέροντος για την κρητική παράδοση.