Η τηλεϊατρική θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας


Η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας μέσω της τεχνολογίας και της τηλεϊατρικής μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας και να στηρίξει την πρόοδο των απομακρυσμένων περιοχών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα σχετικής συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Στην ημερίδα «Health Access In Rural Areas: The Need For A Long-Term Vision In Europe», η οποία συνδιοργανώθηκε από την συμμαχία «All Policies for a Healthy Europe» και την οργάνωση «RUMRA & Smart Villages Intergroup», με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών στις υπηρεσίες υγείας, συμμετείχε η Vodafone Ελλάδας.


Ο επικεφαλής της εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης, αναφέρθηκε στην οικονομία της περιφέρειας, στα δίκτυα νέας γενιάς, στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής και στην καλύτερη διάθεση υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως η πρόσβαση στην υγεία.


Επεσήμανε την εκπλήρωση των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας για την Ευρώπη σε αυτές τις περιοχές, όπου θα απαιτήσει η σημαντική αρωγή από τις κυβερνήσεις, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του κράτους και του κλάδου των τηλεπικοινωνιών για το κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος.


Οι τεχνολογίες της υγείας μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές, όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας δεν είναι ούτε εύκολη ούτε δεδομένη.


Η ψηφιακή υγεία αποτελεί για τη Vodafone μία ευκαιρία για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ κέντρου και περιφέρειας μέσα από την πλέον βέλτιστη χρήση πόρων και την καλύτερη διάγνωση και εκπαίδευση, κάνοντας έτσι τις υπηρεσίες υγείας πιο προσβάσιμες για όλους.


Η Vodafone μπορεί να συμβάλλει σε αυτήν την εξέλιξη, καθώς η θυγατρική της Vodafone Ελλάδας, Vodafone Innovus έχει επιλεγεί από τον όμιλο ως ένα από τα παγκόσμια κέντρα έρευνας και ανάπτυξης γύρω από το Internet of Things και τις εφαρμογές ψηφιακής υγείας.


Παράλληλα, διαθέτει την εμπειρία της 14ετούς λειτουργίας του προγράμματος τηλεϊατρικής του ιδρύματος Vodafone, το οποίο εφαρμόζεται σε περισσότερες από 100 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε δυνητικά πάνω από 500.000 πολίτες.

«Εάν κινηθούμε γρήγορα, θα διαπιστώσουμε ότι η πρόσβαση στις ψηφιακές υποδομές μπορεί να συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς η συνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη και την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και προαπαιτούμενο για την διείσδυση του οφέλους των νέων τεχνολογιών», τόνισε ο Χάρης Μπρουμίδης.


Τα ψηφιακά δίκτυα υπήρξαν καταλυτικά κατά την περίοδο της πανδημίας, υποστηρίζοντας την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση και τη συνέχιση της επικοινωνίας και της ψυχαγωγίας των πολιτών.


Η περαιτέρω, μάλιστα, διείσδυση των δικτύων νέας γενιάς στην περιφέρεια θα υποστηρίξει τους τέσσερις πυλώνες που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ευρώπη των περιφερειών.


Η ψηφιακή υγεία και οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την πρόληψη, τη διάγνωση, την αποθεραπεία, την παρακολούθηση των ασθενών και τη διαχείριση των υγειονομικών θεμάτων, επισήμανε και πρόσθεσε ότι τα δίκτυα νέας γενιάς μπορούν όχι μόνο να ενδυναμώσουν ιατρούς και ασθενείς, αλλά και να προσφέρουν ευκαιρίες για ολόκληρη το οικοσύστημα παραγωγής αξίας της υγείας.


Η εμπειρία από το πρόγραμμα τηλεϊατρικής της εταιρείας έχει δείξει τα οφέλη της χρήσης τεχνολογίας, καθώς το 75% των ασθενών ανέφερε ότι έχει μειωθεί η ανάγκη να μεταβούν στο νοσοκομείο, ένας στους δύο επισήμανε ότι η πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας έχουν βελτιωθεί, ενώ η πλειονότητα των ιατρών παραδέχθηκε τόσο τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών όσο και την αποφυγή δημιουργίας συμφόρησης στα περιφερειακά νοσοκομεία.


Πέρα από τις επενδύσεις σε ψηφιακά δίκτυα, θα απαιτηθούν και άλλες πρωτοβουλίες για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος, όπως η καλλιέργεια των δεξιοτήτων, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας.