Η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών


Υπεγράφη η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Ένα έργο που υλοποιούν οι «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τη Διοίκηση του νοσοκομείου.

Πρόκειται για το πρώτο νοσοκομείο που αναβαθμίζεται, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομα άλλα τέσσερα, στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία.


20 έργα ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων και άλλων υποδομών υγείας, τα περισσότερα εξ αυτών στην περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 64 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.


Τα στοιχεία του έργου

Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση τεσσάρων κτιρίων του Νοσοκομείου.


Οικοδομικές εργασίες

- Κατασκευή θερμοπρόσοψης στις εξωτερικές επιφάνειες των θερμαινόμενων χώρων και αντιρηγματικού σοβά στις υπόλοιπες επιφάνειες του κατακόρυφου κελύφους τριών κτιρίων.

- Αντικατάσταση της στεγάνωσης και προσθήκης θερμομόνωσης στα δώματα δύο κτιρίων Β και C.

- Αντικατάσταση του συνόλου των εξωτερικών πεπαλαιωμένων κουφωμάτων τριών κτιρίων από σύγχρονα με θερμομονωτικές ιδιότητες.

Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες

- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού τριών κτιρίων.

- Ηλιοθερμικό συγκρότημα με 550 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών και 8 θερμοδοχείων νερού χωρητικότητας 5.000 έκαστο ήτοι 40.000 λίτρων και διασύνδεση αυτών με τις αντλίες θερμότητας ως συμπληρωματική πηγή.

- Αντικατάσταση και αναβάθμιση Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων σε τρία κτίρια.

- Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού με LED σε τρία κτίρια.

- Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης κτιρίων και τοποθέτηση ρυθμιστών στροφών στους κυκλοφορητές νερού ψύξεως/θερμάνσεως.

- Νέος ατμολέβητας δυναμικότητας 8 τόνων ατμού/h

- Αντλία θερμότητας ψύξης/θέρμανσης, αναβάθμιση


Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνονται η εκπόνηση ενεργειακού ελέγχου και ενεργειακής επιθεώρησης μετά το πέρας των παρεμβάσεων, καθώς και η εκπόνηση μελέτης οργάνωσης και πιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης κατά ISO 50001, από διαπιστευμένο φορέα.

«Το σχέδιό μας περιλαμβάνει συνολικά 20 έργα από την ΚΤΥΠ ΑΕ, ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων και άλλων υποδομών υγείας, τα περισσότερα εξ αυτών στην περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 64 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.


Το πρώτο από τα 20 αυτά έργα για το οποίο υπογράφεται σύμβαση είναι το σημερινό, αλλά και στα υπόλοιπα οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτητα. Ευχαριστώ ασφαλώς και το Υπουργείο Υγείας για την άψογη συνεργασία.


Και είμαι βέβαιος, ότι η ΚΤΥΠ ΑΕ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που υπογράφουν τη σύμβαση, θα προχωρήσουν το έργο γρήγορα και αποτελεσματικά», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης.

 

«Η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», η Διοίκηση και οι εργαζόμενοί της, είμαστε σήμερα πάλι εδώ, σε μια ακόμα κρίσιμη μάχη μέσα στην πανδημία, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών υγείας και τη θωράκιση του ΕΣΥ.


Η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, συντελείται σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΥΠ, Αθανάσιος Γιάνναρης.

 

Τη σύμβαση υπέγραψε η διοίκηση της ΚΤΥΠ, o διευθύνων σύμβουλος, Αθανάσιος Γιάνναρης, o πρόεδρος, Τιμολέων Κατσίπος και ο Γεώργιος Κωτούλας, διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας «Τομή».