Η πρωτογενής παραγωγή τρόπος ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της χώρας


Σύσκεψη εργασίας υπό τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, και την ΕΣΕΕ πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη συμβολή των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρα μας.

Σύσκεψη εργασίας με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Γιώργο Καρανίκα, και μέλη της Συνομοσπονδίας είχε σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας.


«Οι Έλληνες πάντα ανά τους αιώνες ήταν έμποροι, είναι μέσα στη φύση μας. Ο Τουρισμός και το Εμπόριο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου αναπτύσσονται σημαντικές πρωτοβουλίες εμπορικού ενδιαφέροντος.


Η πρωτογενής παραγωγή μέσα από το εμπόριο, η μεταποίηση, η αργυροχρυσοχοΐα και άλλοι κλάδοι, είναι εξαιρετικοί τρόποι εξωστρέφειας, ανάπτυξης και προβολής του τουριστικού μας προϊόντος.


Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε το city break στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και σε άλλες μεγάλες πόλεις.


Το ίδιο θα κάνουμε και σε αμιγείς τουριστικές περιοχές, τα νησιά μας, όπου φιλοδοξούμε να μπορούν οι επισκέπτες μας να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, να ψωνίσουν, να καταναλώσουν τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους 1-2 καλοκαιρινούς μήνες», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.


Ανάγκη για νέα χαρτογράφηση και διασύνδεση εμπορίου και τουρισμού

«Η συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια μάς έδωσε την ευκαιρία να επισημάνουμε πως αντί για την επιστροφή μετά την πανδημία στην πρότερη «κανονικότητα της ανισορροπίας» στις σχέσεις τουρισμού – εμπορίου, απαιτείται η χάραξη μίας νέας, αναπτυξιακής τουριστικής πολιτικής, που θα βασίζεται σε νέα «χαρτογράφηση» και διασύνδεση των δύο κλάδων.


Ως καταλύτη επιτυχίας αυτής της νέας αρχής για τον τουρισμό και το εμπόριο, προτείνουμε τη νομική κατοχύρωση της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης. Η θέσπιση της θα διορθώσει μία διαχρονική στρέβλωση στο εμπορικό-τουριστικό επιχειρείν, που κατέστη εξόφθαλμη λόγω της πανδημίας.


Παράλληλα, εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα για σημαντικές επενδύσεις και συνέργειες στους δύο κορυφαίους οικονομικούς κλάδους, τις οποίες προτάσσει και το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

 

Στη σύσκεψη μετείχαν ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ, Νίκος Μπόνης, ο Γ΄ αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, τα μέλη του Δ.Σ., Κωνσταντίνος Μουζακίτης και Εύη Αποστολάκη, η διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, Βάλια Αρανίτου, ο διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σωτήρης Αντωνίου και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, Μανώλης Μανιούδης.