Η ΕΡΓΟΣΕ μεταφύτευσε υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα


Η ΕΡΓΟΣΕ ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση της περιβαλλοντικής της δράσης στο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων σε δήμους όλης της επικράτειας και σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο. Συνολικά μεταφυτεύτηκαν 114 δέντρα, 8 εξ αυτών υπεραιωνόβια.

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση περιβαλλοντικών δράσεων της ΕΡΓΟΣΕ που αφορά στη διάσωση και μεταφύτευση ελαιόδεντρων, εκ των οποίων μάλιστα κάποια είναι υπεραιωνόβια, σε συνεργασία με δήμους και με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.


Η δράση ολοκληρώθηκε με την μεταφύτευση ενός υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σίνα και Ακαδημίας.


Πέντε ακόμη ελαιόδεντρα μεταφυτεύτηκαν στην κεντρική πλατεία Λυκόβρυσης στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Αγίας Βαρβάρας


Τρία ακόμη στο Χαλάνδρι, στη συμβολή των οδών Σαρανταπόρου και Εθνικής Αντίστασης, καθώς και στην πλατεία Εδέσσης και στην πλατεία Γιασεμιών.Ένα υπεραιωνόβιο και τρία ακόμη ελαιόδεντρα μεταφυτεύτηκαν και στην Καλλιθέα επί της λεωφόρου Θησέως.


Η ΕΡΓΟΣΕ υποστηρίζει αδιάλειπτα όλη την διαδικασία μεταφοράς και μεταφύτευσης με συνεχή παρουσία εξειδικευμένων στελεχών της.Στη δεύτερη φάση του προγράμματος ανταποκρίθηκαν συνολικά οι δήμοι Πετρούπολης, Νέστου, Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, Αθηναίων, Περιστερίου, Αχαρνών, Θηβαίων, Αγίων Αναργύρων Καματερού, Ρέντη, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, το ΟΑΚΑ και ο Βοτανικός Κήπος.


Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, μεταφυτεύθηκαν συνολικά 71 ελαιόδεντρα εκ των οποίων τα 8 ήταν υπεραιωνόβια.


Στο σύνολο και των δύο φάσεων διασώθηκαν 114 ελαιόδεντρα από τη δράση της ΕΡΓΟΣΕ η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο.


«Η ολοκλήρωση αυτών των δράσεων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΡΓΟΣΕ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την διατήρηση της κληρονομιάς μας μιας και αυτά τα δέντρα αποτελούν μέρος της.


Το ελαιόδεντρο θα συμβολίζει πάντα την ευημερία και την ελπίδα και θα αποτελεί μέρος της ελληνικής παράδοσης, την οποία οφείλουμε να αναδείξουμε, ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης, με αφορμή την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών δράσεων.Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΓΟΣΕ και αποτελούν ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη διάσωση και μεταφύτευση ελαιόδεντρων που προέρχονται από απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την κατασκευή σιδηροδρομικών έργων.


Πρόκειται για μια δράση που αναπτύσσεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει στόχο τη διαχείριση του φυτικού κεφαλαίου των ελαιόδεντρων και τη διάσωσή τους μέσω της μεταφοράς και μεταφύτευσης σε συνεργασία με φορείς του Δημοσίου και ιδιώτες.


Το συνολικό κόστος του περιβαλλοντικού προγράμματος, και για τις δύο φάσεις, ξεπέρασε τα 60.000 €.