Η ανάπτυξη των City Logistics σε Αθήνα, Γιάννενα και Κόρινθο


Ολοκληρώθηκε η 2η συντονιστική τηλεδιάσκεψη κομβικών φορέων της χώρας για την ανάπτυξη των City Logistics, μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ), εκδηλώνοντας έμπρακτο ενδιαφέρον οι δήμοι Αθήνας, Ιωαννιτών και Κορινθίων.

Ολοκληρώθηκε η 2η συντονιστική Τηλεδιάσκεψη των Κομβικών Φορέων για την ανάπτυξη των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών της χώρας, τα γνωστά City Logistics, μετά από πρωτοβουλία του Ελληνικού Επιμελητηριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ), υπό τον συντονισμό του προέδρου του, Μιχάλη Αδαμαντιάδη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της διοργάνωσης του Πανελληνίου Συνεδρίου για τις Αστικές Εμπορευματικών Μεταφορές με στόχο να επεξεργαστεί ένα πρώτο σχέδιο δράσης για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.


Αθήνα, Γιάννενα και Κόρινθος ενδιαφέρονται να αναπτυξουν τις απαραίτητες υποδομές


Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των δήμων Αθηναίων, Ιωαννιτών και Κορινθίων να είναι μεταξύ των δήμων στους οποίους θα συνεχιστεί η ενημέρωση για τις βέλτιστες διεθνείς και Ευρωπαϊκές πρακτικές και θα εφαρμοστούν πιλοτικές εφαρμογές.


Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των κομβικών φορέων για τα City Logistics ενημερώθηκαν για την κεντρική ιδέα και τις κλασικές δράσεις των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και των οποίων σημαντικό κομμάτι αποτελούν τα City Logistics, και είχαν την ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση και ενημέρωση γύρω από τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τις Ελληνικές πόλεις υπό το φως του άμεσου κινδύνου που παρουσιάζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.


Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ενημέρωσαν για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε πανελλήνιο επίπεδο για την κινητοποίηση των πόλεων, την ανάγκη για γενναίες και συντονισμένες πρωτοβουλίες από όλους τους δήμους αλλά και την πολιτεία, και έκαναν ειδική μνεία στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι, τα κατά τόπους Επιμελητήρια αλλά και οι μεταφορικές και εμπορικές επιχειρήσεις και οι φορείς που τους εκπροσωπούν για την ανάπτυξη των City Logistics.


Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διαβεβαίωσαν για την σημασία που προσδίδει το υπουργείο στο θέμα των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα προκειμένου να προσδιοριστούν οι βέλτιστες προσεγγίσεις συμβολής του στην όλη προσπάθεια.


Η αντικατάσταση οχημάτων και τρόπου μεταφοράς με οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον καθώς και δίκυκλα και τρίκυκλα ηλεκτροκίνητα, η δημιουργία ζωνών χαμηλών ρίπων, οι διενέργεια παραδόσεων εκτός των ωρών αιχμής, η πληρότητα φόρτωσης χρησιμοποιουμένων οχημάτων διανομής για περισσότερους παραλήπτες με την αξιοποίηση Αστικών Κέντρων Ενοποίησης Εμπορευμάτων και Εμπορευματικών Κέντρων, ο συντονισμός παραδόσεων σε πραγματικούς χρόνους με τη βοήθεια ηλεκτρονικών εργαλείων, ήταν μεταξύ των δράσεων που συμφωνήθηκαν πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.


Αναγκαία η συνέργεια μεταφορικών επιχειρήσεων και πελατών


Κατά την συνάντηση εντοπίστηκε ως ένα από τα κύρια προβλήματα, η έλλειψη συνεργειών μεταξύ μεταφορικών επιχειρήσεων αλλά και πελατών τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρότητα φόρτωσης των φορτηγών διανομής και κατά συνέπεια η μείωση των δρομολογίων στις πόλεις, που σε συνδυασμό με την σταδιακή αντικατάστασή τους από οχήματα πιο φιλικά προς το περιβάλλον θα κάνουν την διαφορά.


Παράλληλα επισημάνθηκε και η ανάγκη εφαρμογής κινήτρων για ενθάρρυνση συνεργειών μεταξύ των εμπλεκομένων, καθώς και εργαλείων ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών.


Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν διαθέσιμα «εν δυνάμει» χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, δήλωσαν την στήριξή τους στην προσπάθεια και την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν.


Μάλιστα αποφάσισαν να διοργανώσουν, στις αρχές του επόμενου χρόνου, διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης και κινητοποίησης των εμπλεκομένων και προώθησης πιλοτικών εφαρμογών σε μία από τις ενδιαφερόμενες πόλεις, κατ’ αρχήν, και να προσκαλέσουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής να συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια.