Ηλεκτρικά λεωφορεία δοκιμάζει η ΟΣΥΣε ένα από τα ηλεκτρικά λεωφορεία, που έχουν τεθεί σε δοκιμαστική κυκλοφορία και σε πραγματικές πλέον συνθήκες, επιβιβάστηκε, σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να δει κι ο ίδιος πως ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής.

Πρόκειται για το τρίτο ηλεκτρικό όχημα το οποίο κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας, σε πραγματικές συνθήκες, σε δρομολόγια στο δίκτυο της ΟΣΥ.


Συνολικά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου και διέθεσαν ηλεκτρικά λεωφορεία για δοκιμαστική λειτουργία τρεις εταιρείες, δύο κινεζικής και μια ευρωπαϊκής τεχνολογίας.


Κι άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.


Οι δοκιμές πραγματοποιούνται, εν όψει του μεγάλου διαγωνισμού για την αγορά νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεγάλο μέρος των οποίων θα είναι ηλεκτροκίνητα.


Τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, της ηχορύπανσης, ενώ εξασφαλίζουν και χαμηλό κόστος μετακίνησης.


Θετικά αξιολογούν οι επιβάτες τα «πράσινα» λεωφορεία.


Σύμφωνα με την ΟΣΥ, οι επιβάτες αξιολογούν θετικά τη μετακίνηση με ηλεκτρικά λεωφορεία, καθώς δεν προκαλούν θόρυβο ή κραδασμούς και παρέχουν εύκολη επιβίβαση.


«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε εντατικά για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας.


Όχι απλώς γιατί εξυπηρετεί τους στόχους που έχουμε θέσει. Αλλά γιατί πιστεύουμε στην καινοτομία, πιστεύουμε στο νέο που έρχεται, πιστεύουμε σε αυτή την επιλογή που στην πράξη θα κάνει τη διαφορά.


Ηλεκτροκίνηση σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος, μείωση της ηχορύπανσης, χαμηλότερο κόστος για τις μετακινήσεις μας, περισσότερη ασφάλεια, καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά μας» σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση.


Ο υπουργός σημείωσε πως στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου του υπουργείου για την ηλεκτροκίνηση, εντάσσεται και η αγορά ηλεκτροκίνητων λεωφορείων.


«Οι πρώτες δοκιμές είχαν γίνει το καλοκαίρι χωρίς επιβάτες, τώρα όμως γίνονται κανονικά με επιβάτες, δωρεάν φυσικά, σε ένα πιλοτικό δρομολόγιο στο κέντρο της πόλης.


Έχω επιβιβαστεί ο ίδιος σε δοκιμαστικά δρομολόγια, για να διαπιστώσω από πρώτο χέρι πώς είναι η εμπειρία επιβάτη σε ένα τέτοιο λεωφορείο.


Και πρέπει να σας πω ότι η εμπειρία μου είναι πολύ θετική, όπως και γενικά των επιβατών με τους οποίους συζητάμε, αφού μιλάμε για λεωφορεία χωρίς θόρυβο και με πολύ λιγότερους κραδασμούς» επεσήμανε ο υπουργός.


Το 2021 θα τεθούν οι βάσεις για την ηλεκτροκίνηση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής από βήματος του συνεδρίου, τόσο με τη διαδικασία του leasing όσο και με την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.