ΕΡΓΟΣΕ: σιδηροδρομικά έργα 4 δισ. €


Συνάντηση του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβολο της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστο Βίνη. Στο επίκεντρο η χάραξη πορείας σιδηροδρομικών έργων στρατηγικής σημασίας ύψους 4 δισ. €.

Τα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ επισκέφτηκε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, όπου σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χρήστο Βίνη, συζήτησαν την πορεία υλοποίησης των σιδηροδρομικών έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4 δισ. ευρώ που σχεδιάζει και πραγματοποιεί η ΕΡΓΟΣΕ.


Στόχος να καταστεί η χώρα μας περιφερειακός κόμβος στον τομέα των logistics στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Η ΕΡΓΟΣΕ βρίσκεται στο στάδιο δημοπράτησης 6 έργων συνολικού προϋπολογισμού 3,3 δισ. € .


Η διαγωνιστική διαδικασία της δημοπράτησης αφορά σε διασυνοριακά και διαπεριφερειακά έργα, καθώς και σε έργα αναβάθμισης όπως:

-η σύνδεση του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα Θεσσαλονίκης

-η ανάπτυξη του προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης

-η σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο,

-η σύνδεση της Καβάλας με τη Θεσσαλονίκη και τους Τοξότες μέσω νέας νότιας χάραξης

-η σύνδεση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» με τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας

-η σιδηροδρομική διασύνδεση του νέου λιμανιού της Πάτρας.


«Το πλάνο μας περιλαμβάνει τη δημοπράτηση, μέσα στους επόμενους μήνες, 6 νέων

μεγάλων έργων και πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει υλοποιηθεί ποτέ.


Όλα τα έργα συνδέουν τους λιμένες της Πάτρας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με το τρένο και ενισχύουν την

διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη, κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα και την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καραγιάννης προσθέτοντας πως η ανταγωνιστικότητα των λιμένων και της ελληνικής οικονομίας αναβαθμίζεται συνολικά.


«Πρόκειται για έργα ζωτικής σημασίας που αλλάζουν το τοπίο των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών. Η υλοποίηση τους αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ΕΡΓΟΣΕ. Μια πρόκληση που είναι ταυτόχρονα και μεγάλη ευκαιρία για να συμβάλλουμε ώστε η χώρα μας να κάνει το απαραίτητο αναπτυξιακό άλμα προς το μέλλον», σημέιωσε ο Χρήστος Βίνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ.


Παράλληλα, ο Γιώργος Καραγιάννης ενημερώθηκε και για την πορεία των εν εξελίξει έργων προς δημοπράτηση με μειοδοτικούς διαγωνισμούς, συνολικού προϋπολογισμού 690 εκατ. €.