Εργασίες συντήρησης στο Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο


Με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συναντήθηκε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, με αφορμή την τελετή έναρξης των εργασιών στο Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο και στο Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων.

Με αφορμή την τελετή έναρξης των εργασιών στο Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο και στο Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων, προϋπολογισμού 12 εκ ευρώ, ο υπουργός Υποδομών, Κωστας Καραμανλής, συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο.Στην προγραμματική σύμβαση του έργου συμπεριλαμβάνεται η αποκατάσταση του πρώην κτιρίου της Ιεράς Συνόδου στην Αγίας Φιλοθέης, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το ΚΑΣ, καθώς και η αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα, παρεκκλησίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η μελέτη για την οποία αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του Ιουλίου.


«Η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής Ιστορίας και πέραν των άλλων μας έχει προσφέρει και υπέροχα έργα τέχνης, που συγκινούν με την πνευματικότητα και το κάλλος τους.


Η προμελέτη του έργου θα υποβληθεί άμεσα για έγκριση και αφού εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, θα δημοπρατηθεί και η οριστική μελέτη του έργου. Εκτιμούμε ότι η μελέτη θα έχει δημοπρατηθεί το Σεπτέμβριο και η δημοπράτηση της κατασκευής θα μπορεί να ξεκινήσει τέλη του 2022.


Ταυτόχρονα στόχος είναι να προχωρήσει και η αποκατάσταση του πρώην κτιρίου της Ιεράς Συνόδου στην Αγίας Φιλοθέης. Ένα κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το ΚΑΣ. Αναμένουμε τις οριστικές μελέτες από την Περιφέρεια Αττικής», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον αρχιεπίσκοπο.


Στη συνάντηση υπεγράφη απόφαση για τη σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ιεράς Αρχεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λιβαδειάς.


Η απόφαση αφορά στην αποπεράτωση του Κέντρου Επιμόρφωσης κι Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λιβαδειάς, προϋπολογισμού 3 εκ € και επισκευές και πρόσθετο εξοπλισμό της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου Βοιωτίας, προϋπολογισμού 500.000 €.

Συζητήθηκε επίσης η ένταξη στο ΠΔΕ 2021 του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να εκτελεστεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, η ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, «Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» στον Αυλώνα Αττικής, καθώς και το αίτημα του Δήμου Λιβαδειάς για χρηματοδότηση κατασκευής οδικού τμήματος μήκους 2,5 χλμ.


Ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας του υπουργείου με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω νέας Προγραμματικής Σύμβασης που θα περιλαμβάνει δύο σημαντικά έργα, την αποπεράτωση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Επικοινωνίας της Ι. Μ. Θηβών και Λεβαδείας, καθώς και τις επισκευές και τον πρόσθετο εξοπλισμό της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου Βοιωτίας.


Τον υπουργό συνόδευε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.