Επετειακή ετικέτα για την οινοποιία Nico Lazaridi αφιερωμένη στην Επανάσταση


Τιμώντας την επέτειο του 1821, η θρυλική περικεφαλαία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και το εμβληματικό κάλεσμα για Επανάσταση του Αλέξανδρου Υψηλάντη κοσμούν την ετικέτα της συλλεκτικής εσοδείας για το «Μαγικό Βουνό» Ερυθρό Οίνο 2016 της Nico Lazaridi Winery.

Το «Μαγικό Βουνό», το πρώτο ελληνικό icon-wine που πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου 3 δεκαετίες και έχει δημιουργήσει πιστούς φίλους σε όλο τον κόσμο, φέτος θα είναι πιο συναρπαστικό από ποτέ.


Ξεκινώντας από την ετικέτα του, όπως και για το «Μαγικό Βουνό» λευκός οίνος 2020, το έργο που επιλέχθηκε φέτος αποτίνει φόρο τιμής στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.


Συνδέοντας την αρχαιότητα με το 1821

Έμπνευση για το έργο της ετικέτας στάθηκαν δυο σύμβολα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η περικεφαλαία του στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και το κάλεσμα «Υπέρ Πίστεως» του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλεξάνδρου Υψηλάντη.


Με τη φράση αυτή ξεκινά η επιστολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη προς τον υπόδουλο λαό της Ελλάδας και σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία κατόπιν θα αποκτήσει μορφή.


Η περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη είναι εξάρτημα της στολής του ως Ταγματάρχης του Αγγλικού στρατού, όταν εκείνος υπηρετούσε σε αυτόν στα Επτάνησα.


Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, ο Κολοκοτρώνης δεν πολεμούσε με την περικεφαλαία αλλά την χρησιμοποίησε αργότερα σε επίσημες εκδηλώσεις του Ελληνικού κράτους, ως σύμβολο του αρχαίου Ελληνισμού, όπου πλέον είχε προστεθεί και το σύμβολο του Σταυρού.

 

«Με τη σύνθεση αυτή απεικονίζω την αρχή και το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης σε ένα κόκκινο περιβάλλον.


Το κόκκινο χρώμα αποτελεί και το ουσιαστικό θέμα του έργου: το κόκκινο της φωτιάς, το κόκκινο του αίματος, το κόκκινο της διέγερσης, το κόκκινο της ανατροπής, το κόκκινο της ζωής, το κόκκινο του κρασιού», αναφέρει ο δημιουργός του πίνακα, Γιάννης Γυγουρτάκης.

 
Icon Wine

Τις ετικέτες του «Μαγικού Βουνού» έχουν κοσμήσει πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Γιάννης Νίκου, η Όπυ Ζούνη, ο Γιάννης Βαλυράκης, ο Γιώργος Ταξίδης και άλλοι.


Όλα τα έργα είναι πρωτότυπες δημιουργίες, εμπνευσμένες για να συνοδέψουν ξεχωριστά την κάθε εσοδεία του “Μαγικού Βουνού”, εκφράζοντας σχεδόν το σύνολο των τάσεων της ζωγραφικής.


Διαφορετικές εικόνες και στυλ, που έχουν όμως αδιόρατο συνδετικό κρίκο τη φιάλη του θρυλικού κρασιού.

Οίνος-Σύμβολο

Το «Μαγικό Βουνό» ερυθρός οίνος προέρχεται από έναν τόπο με πλούσια ιστορία και σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά.


Οι αμπελώνες περιβάλλονται προστατευτικά από τα όρη Φαλακρό στα βόρεια και Μενοίκιο στα βορειο-δυτικά ενώ νοτιαοανατολικά «βλέπουν» το χρυσοφόρο Παγγαίο.


Το συγκεκριμένο όρος έχει συνδέσει το όνομά του με την Διονυσιακή λατρεία και την αναζήτηση θησαυρών από τους μεγάλους Μακεδόνες βασιλιάδες.

Το προϊόν - σύμβολο της οινοποιητικής εταιρίας που «έβαλε» τη Δράμα στον οινικό χάρτη, αποτελεί την κορύφωση της αδιάκοπης αναζήτησης της Nico Lazaridi για το καλύτερο οινικό αποτέλεσμα.


Το χαρμάνι για το «Μαγικό Βουνό» ερυθρός οίνος αποτελείται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο αμπελώνα της οινοποιίας.


Φέρει την ονομασία «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Αγορά» που περιλαμβάνει τις περιοχές των τοπικών κοινοτήτων της Αγοράς και Πηγαδίων Μεγάλου Αλεξάνδρου του Δήμου Δοξάτου.


Πρόκειται για μία πολύ μικρή ζώνη, ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα αμπελώνων, διαφοροποιούμενο από την υπόλοιπη περιοχή της Δράμας.


Οι ιδανικές θερμοκρασίες και η απουσία βροχοπτώσεων και ασθενειών στα αμπέλια συνθέτουν τις καταλληλότερες συνθήκες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης.


«ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΥΝΟ» Ερυθρός Οίνος 2016


- Οίνος Ερυθρός Ξηρός

- Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Αγορά

- Cabernet Sauvignon 50% – Cabernet Franc 50%


Οινοποίηση– Ωρίμαση

Η χρήση σύγχρονων μεθόδων οινοποίησης και άρτιου τεχνικά μηχανολογικού εξοπλισμού, σε συνδυασμό με το αστείρευτο πάθος και την αγάπη των ανθρώπων μας για το κρασί συνδυάστηκαν μοναδικά στο «Μαγικό Βουνό» ερυθρός οίνος 2016.


Τα σταφύλια τρυγούνται χειρωνακτικά και ωριμάζουν 18 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια (ουγγρικής και γαλλικής προέλευσης) και έπειτα για άλλους 18 μήνες μέσα στη φιάλη.

Φύλαξη–Παλαίωση

Ο χρόνος αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μορφοποίηση του συγκεκριμένου οίνου. Παρουσιάζεται ένα πολύ υψηλής ποιότητας, χαρμάνι με αρωματικό και γευστικό πλούτο που διαθέτει μεγάλες δυνατότητες για μακρά παλαίωση (15-18 χρόνια από το έτος εσοδείας).


Γευστικό ταίριασμα

Ένας ξεχωριστός οίνος τον οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει μαζί με πλούσια κόκκινα κρέατα, είτε σχάρας, είτε με σύνθετες σάλτσες, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τανινών.


Η πολυπλοκοτητα του οίνου ταιριάζει εξαιρετικά με φτερωτό και ορεινό κυνήγι αλλά και με καπνιστά και φυσικής ωρίμασης αλλαντικά.


Παλαιωμένα και πικάντικα τυριά επίσης μπορούν να συνδυαστούν με τον τα αρώματα μπαχαρικών του οίνου που προέρχονται από την παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια.