Εξ αποστάσεως μαθήματα και self test για τους υποψήφιους οδηγούς


Από αύριο, Δευτέρα, 19 Απριλίου, επαναλειτουργούν οι σχολές οδήγησης με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με την ΚΥΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως θεωρητικών μαθημάτων αλλά και self tests από τους υποψήφιους οδηγούς.

Μετά την εισήγησή του υφυπουργού Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε το άνοιγμα των σχολών οδήγησης με κανόνες και υγειονομικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εξ αποστάσεως μαθήματα και self test

Στην ΚΥΑ με ΦΕΚ 1558 προβλέπεται η πραγματοποίηση εξ αποστάσεως μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης, καθώς και μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών, υπό προϋποθέσεις.


Τα νέα μέτρα

- Απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών μαθημάτων των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι


- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εμπλεκόμενους


- Διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self test) έως και 24 ώρες πριν το προγραμματισμένο μάθημα για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για τους εκπαιδευτές.

Self test και για το Π.Ε.Ι. και για την Ε.Δ.Χ. - taxi

Επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης για την απόκτηση του πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας (Π.Ε.Ι.)


Και για την ειδική άδεια Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ, θα πρέπει να διενεργείται self test από τον εξεταζόμενο έως και 24 ώρες πριν την εξέταση και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές.

Στις αίθουσες εξέτασης

- Με το 50% της χωρητικότητάς τους και με την κατά το δυνατόν αραιότερη και ομοιόμορφη κατανομή των εξεταζόμενων στο χώρο


- Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου


- Σταδιακή και ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος των υποψηφίων


- Αερισμός για 30 λεπτά μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων


- Απολύμανση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εξαρτημάτων τους καθώς και των θέσεων των υποψηφίων κατά τα διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.


Οι πρακτικές εξετάσεις

- Με ευθύνη του παριστάμενου εκπαιδευτή η μεταφορά των υποψηφίων από και προς τον χώρο της εξέτασης υλοποιείται τηρουμένων των περιοριστικών μέτρων και κανόνων περί μεταφοράς επιβατών που έχουν ληφθεί λόγω του Covid-19.


- Διενέργεια self test έως και 24 ώρες πριν την εξέταση για τους υποψήφιους οδηγούς και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές.


- Διενέργεια του ελέγχου των δικαιολογητικών και των ερωτήσεων εκτός του εκπαιδευτικού οχήματος.


- Απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών δοκιμασιών, των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι.


Σε ότι αφορά τα δίκυκλα, ο υποψήφιος εξετάζεται φορώντας τον ατομικό εξοπλισμό και ρουχισμό του.


Σε περίπτωση που δεν διαθέτει εξοπλισμό, όπως επιαγκωνίδες ή επιγονατίδες, μπορεί να δανειστεί από τον εκπαιδευτή, ο οποίος οφείλει να τις απολυμαίνει πριν από κάθε χρήση.